Historiska bibliotek drabbade av boktjuvar

publicerad 5 maj 2024
- av Redaktionen
Tjuvarna riktade in sig på förstautgåvor av klassiska ryska författare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU:s byrå för samarbete inom brottsbekämpning, Europol, bekräftar att nio georgiska medborgare har gripits för att ha stulit ett stort antal värdefulla böcker från europeiska museum och bilbiotek. Rariteter har bland annat stulits i Frankrike, Finland och Tyskland och sedan sålts på auktion på den svarta marknaden.

Enligt polisbyrån handlar det om minst 170 böcker som stulits av ligan under 2022 och 2023, och det sammanlagda värdet är minst 2,5 miljoner euro.

Tjuvarna har framförallt riktat in sig på förstaupplagor av böcker skrivna av klassiska ryska författare som Aleksandr Pusjkin och Nikolaj Gogol, och förutom de tre ovan nämnda länderna har även bibliotek i Schweiz, Tjeckien, Polen, Estland, Lettland och Litauen drabbats.

Yle rapporterar att Finlands Nationalbibliotek också fallit offer för ligans framfart för cirka ett år sedan då sju värdefulla böcker stals. På Nationalbiblioteket återfinns sedan länge den största samlingen av slavisk litteratur utanför Ryssland.

Avancerat tillvägagångssätt

Europol uppger att ligan fått tillgång till böckerna genom att låtsas vara forskare som påstod sig vilja studera dem för akademiska ändamål. Sedan mättes böckerna och fotograferades av, innan de återlämnades till biblioteken.

Senare kom tjuvarna tillbaka och ville studera samma böcker en andra gång – och bytte i samband med detta ut originalen mot vad som beskrivs som skickligt gjorda förfalskningar, utan att personalen märkte någonting. Vissa av böckerna ska också ha stulits i samband med regelrätta inbrott.

Enligt Europol har man fått bekräftat att ett antal av böckerna sedan sålts på auktioner på svarta marknaden i ryska städer som Sankt Petersburg och Moskva, och det uppges vara en svår uppgift att få tillbaka dem under den nuvarande konflikten mellan Ryssland och EU/Nato-länderna.

Drygt 150 äldre böcker beslagtogs i samband med att tjuvarna greps, bekräftar man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!