Hård rysk-kinesisk kritik mot G7-länderna

Det nya kalla kriget

publicerad 23 maj 2023
- av Isac Boman
G7-ledarna i Hiroshima.

G7-mötet i Hiroshima och de slutsatser som nåddes där imponerar inte på Kina och Ryssland. G7-ledarna anklagas för att ”förhindra den internationella freden” och för att bedriva en agenda som går ut på att ”splittra världen”.

Under G7-mötet i Japan lovade de närvarande ledarna att på olika sätt öka ansträngningarna för att straffa Ryssland för kriget i Ukraina, man uttryckte även gemensamt sin växande oro över Kina som på senare tid kommit att betraktas som ett allt större hot av alliansen.

Från ryskt och kinesiskt håll ser man inte med blida ögon på G7-ledarnas allt mer explicita fientlighet. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov menar att dess ledare mest verkar hänge sig åt ”sin egen storhet” och driver en agenda som går ut på att motarbeta Ryssland och Kina.

– Uppdraget fastställdes högt och öppet – att besegra Ryssland på slagfältet, men att inte stanna där, utan att också eliminera Ryssland som geopolitisk konkurrent tillsammans med varje annat land som gör anspråk på en självständig plats i världen, kommenterar han och menar att Ukraina används som ett ”verktyg” av USA och dess allierade för att försöka ”tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag”.

Det kinesiska utrikesministeriet är inne på samma spår och menar att G7-ledarna aktivt ”förhindrar den internationella freden” och kräver att gruppen ”reflekterar över sitt beteende och ändrar riktning” samt att man slutar ägna sig åt ”smutskastning och attacker”.

I ett gemensamt uttalande argumenterar G7-ledarna för att det förvisso finns ett behov av att samarbeta med Kina – men att man också måste motverka dess ”illvilliga metoder” och ”påtryckningar”.

Vidare låter meddelas att man på olika sätt kommer att öka ansträngningarna för att strypa Rysslands förmåga att finansiera och bedriva krigföring i Ukraina. Just de försämrade relationerna med Kina beskrivs av USA som ”den mest allvarliga långsiktiga utmaningen för den internationella ordningen”.

Kina å sin sida, vädjar till G7-ländernas ledare att ”inte bli medbrottslingar” i USA:s ”ekonomiska påtryckningar”.

De massiva unilaterala sanktionerna och handlingarna för att ’frikoppla’ och störa industri- och försörjningskedjor gör USA till den verkliga påtryckaren som politiserar och gör vapen av ekonomiska och handelsrelaterade förbindelser“, kommenterar Kinas utrikesministerium.

Det internationella samfundet accepterar inte och kommer inte att acceptera de G7-dominerade västerländska reglerna som försöker dela upp världen baserat på ideologier och värderingar“, fortsätter man.

G7-länderna utgörs av Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA. Europeiska unionen är numera också medlem i gruppen.

Det kan även noteras att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog på mötet. Enligt bedömare syftade hans närvaro till att sätta press på Kina att distansera sig från Ryssland och inta en mer pro-ukrainsk hållning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!