Här irrar Biden iväg från G7-ledarna

publicerad 14 juni 2024
- av Markus Andersson
Biden verkade ännu en gång inte förstå vad det var som pågick.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under en träff med ledarna för G7-länderna visade Joe Biden ytterligare tecken på förvirring och försvagad mental hälsa när han plötsligt vandrade iväg och började fokusera på någonting helt annat än de övriga makthavarna.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni tvingades gå och hämta presidenten som av kritiker länge pekats ut som kognitivt inkapabel att fortsätta styra USA.

Under flera år har bedömare oroat sig för att Joe Bidens mentala hälsa sviktar och att han visar tecken på alzheimers eller demens. Han tycks ofta glömma bort viktiga namn och sammanhang men också vad som hänt alldeles nyss eller var han befinner sig någonstans.

Den senaste tiden tycks presidentens förvirring ha tilltagit ytterligare och på sociala medier sprids klipp där Biden glömmer att han precis skakat hand med en person – och räcker fram handen igen, hur han plötsligt ”fryser till” och stirrar rakt ut i luften eller på andra sätt framstår som extremt förvirrad.

Under ett möte med G7-ledarna var det dags igen. Den amerikanske presidenten syns irra iväg från resten av makthavarna under en uppvisning, till synes fokuserad på någonting helt annat – innan Italiens premiärminister Giorgia Meloni “tvingas” hämta tillbaka Biden för att rädda situationen.

“Bara sorgligt”

På sociala medier är man mycket bekymrad över att en av världens, åtminstone på pappret, mäktigaste män, allt oftare inte tycks veta vad han håller på med, och användare påpekar det absurda i att ”världsledarna bokstavligt talat måste agera barnvakt åt honom”.

Det här är bara sorgligt. Jag är ingen Bidensupporter, men det här är tragiskt”, skriver en amerikan på X.

Det ser ut som om de alla vet vad som pågår och täcker upp för honom. ’Där är han igen, vi flyttar på oss så att det ser ut som om vi alla flyttar på oss’”, kommenterar en annan.

Om vi var förenade som ett land, vilket vi definitivt inte är, skulle båda parter vara överens om att denna president måste tas bort som vår ledare. Detta är mycket pinsamt för vårt land och för hans familj. Alla som har äldre farföräldrar kan lätt relatera till vad som händer här”, skriver en tredje.

Många amerikaner tycks vara överens om att oavsett var man står politiskt så visar Biden allt fler tecken på att han inte längre är kapabel att styra ett land och att det är både sorgligt och direkt pinsamt att beskåda hans tilltagande irrationella beteende. Även amerikansk press och politiska motståndare har offentligt ifrågasatt presidentens mentala hälsa – kritik som Biden har avfärdat och ofta bemött med ilska.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!