Han ska göra Miliband till premiärminister

publicerad 22 april 2014
- av Alexander Almqvist

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu ska mannen som snickrade ihop Barack Obamas makalösa succévalkampanj 2008 göra det igen. David Axelrod har fått i uppdrag att fixa en valvinst åt Ed Miliband, partiledare för det oppositionella brittiska Labour.

David Axelrod har ett gediget cv från sin tid i Vita husets korridorer. Från sin uppväxt i ett judiskt-ortodoxt hem i Chicago har han bland annat arbetat som seniorrådgivare åt president Bill Clinton och Barack Obama. Många anser att det är Axelrod som var mannen bakom Barack Obamas valkampanj 2008 vars budord löd: Change we can believe in.

Nu förflyttar den 59-årige rådgivaren sina pinaler till Storbritannien. 2015 är det nämligen parlamentsval i landet, och toppkandidaten till att vinna över nuvarande premiärministern David Cameron är ingen mindre än Labourledaren Ed Miliband. David Axelrod har anställts av Labour som partiets strategiske rådgivare. Han är övertygad om att Labours ekonomiska partiprogram har vissa likheter med de som Obama hade under sin omvalskampanj 2012.

Jag har haft flera samtal med Ed Miliband under det senaste året och jag har slagits av kraften i hans idéer, styrkan i hans vision och det fokus han har för att lösa Storbritanniens grundläggande utmaningar, sade David Axelrod till The Financial Times.

Både Miliband och Axelrod är av judisk börd, den sistnämnde praktiserar även judendom, men det är Axelrod som kommer dra i trådarna, precis som när Barack Obama vann presidentvalet 2008.

De andra partierna (de regerande konservativa, Liberaldemokraterna och Ukip) har ingen person av den dignitet som David Axelrod har. Det återstår dock att se hur partiernas valkampanjer kommer arta sig.

De konservativa sätter sin tro till en australiensare, Lynton Crosby, som låg bakom en lyckad kampanj för Londons borgmästare Boris Johnson under 2012.

Liberaldemokraterna har Ryan Coetzee, en sydafrikansk politiker tillika politisk strateg.

Ukip, med Nigel Farage i spetsen, har än så länge ingen tillsatt någon kampanjchef.

Om det blir Labour, de konservativa, Liberaldemokraterna eller Ukip som vinner valet 2015 återstår dock att se.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!