Guatemala vill att Sverige kallar hem ambassadören Anders Kompass

publicerad 11 maj 2018
Anders Kompass, Sveriges ambassadör till Guatemala

Sveriges ambassadör till Guatemala Anders Kompass möter nu hård kritik från Guatemalas regering. Detta efter att ha sagt att det guatemalanska samhället är korrupt.

I höstas tillträdde den förre FN-visselblåsaren Anders Kompass som Sveriges ambassadör till Guatemala. Men nu vill Guatemala att svenska UD kallar hem Kompass.

Orsaken till dispyten mellan den guatemalanska regeringen och Kompass är ett uttalande från Kompass om att Guatemalas samhälle är ”korrupt”.

– Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte, säger Guatemalas utrikesminister Sandra Jovel, enligt SVT.

Även Venezuela uppmanas att kalla tillbaka sin ambassadör till Guatemala för att ha ”lagt sig i inrikespolitiska frågor”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.