Svensk FN-medarbetare avstängd – avslöjade sexuella övergrepp

publicerad 29 april 2015
Franska soldater i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui.

Den svenske FN-medarbetaren Anders Kompass har stängts av för att ha larmat till åklagare om sexuella övergrepp, som begicks av FN-trupper i Centralafrikanska republiken.

Anders Kompass är en högt uppsatt biståndsarbetare för FN, som i över 30 år har varit involverad i FN:s biståndsarbete.

Nu har han stängts av sedan han valt att läcka en intern rapport om hur FN:s franska fredsbevarande styrkor utförde sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken, uppger källor till den brittiska dagstidningen The Guardian.


Annonser:


Den sekretessbelagda rapporten läcktes till franska åklagare på grund av ”FN:s ovilja att försöka stoppa övergreppen”, skriver The Guardian.

Några av de fall som tas upp i rapporten handlar om hur nio franska soldater tillhörande FN:s fredsbevarande styrkor har våldtagit barn, från 9 år och uppåt, i utbyte för mat och pengar, under 2014.

Sommaren 2014 gavs rapporten till FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève. När ingenting hade hänt valde då Anders Kompass, som är stationerad i Genève, att ge den hemligstämplade rapporten till den franska åklagarmyndigheten.

FN har bekräftat för The Guardian att man håller på med en utredning av en anställd.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.