Greta Thunberg i Glasgow: ”Stoppa upp klimatkrisen i röven”

Klimatöverdrifterna

publicerad 12 november 2021
- av Isac Boman

Greta Thunberg är inte nöjd med klimattoppmötet i Glasgow. Under en demonstration utanför möteslokalen skanderade hon att politiker och andra makthavare ska ”stoppa upp klimatkrisen i röven” och att hon inte vill ha något mer ”bla bla bla – inget mer vad i helvete det är de sysslar med där inne”.

– Ni kan stoppa upp klimatkrisen i röven, ni kan stoppa upp klimatkrisen i röven, sjunger hon tillsammans med övriga demonstranter på plats och hävdar att världsledarna inte tar frågan på allvar och inte agerar tillräckligt handlingskraftigt.

– Ingen mer exploatering, inget mer bla bla bla eller vad i helvete det är de sysslar med där inne
, dundrar hon vidare.

 

Greta Thunbergs image har från början i mångt och mycket anspelat på bilden av ett oskyldigt skolbarn, men har efterhand övergått mot en allt mer hårdför politisk inriktning och en betydligt mer vulgär framtoning. Under mötet i Glasgow har hon gått ännu längre i den riktningen och kallar hela evenemanget för ett misslyckande ”fullt av tomt prat”.

Den av massmedia och politiker hyllade klimataktivisten fick i vanlig ordning samtidigt positivt gensvar från den västerländska makteliten för sitt utfall – bland annat av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som även han efterlyste mindre ”bla bla bla” i en direkt referens till Thunberg i sitt anförande på mötet.

Thunbergs hårdnande inriktning har samtidigt fått flera konventionella politiker att kritisera den hittills så omhuldade aktivisten. Norges socialdemokratiske klimatminister Espen Barth Eide anser att aktivisten uppvisar alltmer oroväckande antidemokratiska tendenser.

– När man säger att politik inte har någon mening, då är vi ute på en lite farlig kurs. Jag anser att det starka och förnuftiga engagemanget för att få något att hända måste omvandlas till politisk handling – inte till att avvisa hela idén om demokratisk politisk förändring.

Norsk media ger uttryck för en liknande kritik, där Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktör på Aftenposten, dessutom menar att svenskan kort sagt bedrar sina följare.

Hon riskerar att leda dem in i något auktoritärt, antidemokratiskt och direkt farligt. Hennes retorik är bara ett ryck från att kräva något bortom civil olydnad, och det hon säger är inte sant. Framsteg görs, även om de inte är tillräckligt stora”, skriver han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.