Grekiske fotbollslegenden döms till fängelse – för “transfobi”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 11 november 2022
- av Jan Sundstedt
Vasilis Tsiartas
Vasilis Tsiartas lyfter EM-Pokalen år 2004.

Den grekiske fotbollsikonen Vasilis Tsiartas har av Atens domstol dömts till ett tio månaders villkorligt fängelsestraff och 5000 euro i böter. Brottet: “transfobiska inlägg” på Facebook från år 2017.

Bakom anmälningen mot Vasilis Tsiartas står den grekiska hbtq-lobbyns intresseorganisation SYD (Transgender Support Association). Företrädare för SYD har uttryckt sin tillfredsställelse med åsiktsdomen och betonar att man avser att fortsätta anmäla liknande brott.

Domen mot Vasilis Tsiartas härom veckan är den första i sitt slag i Grekland och lagrummet ifråga är 927/1979 eller i klartext (fritt översatt) “Om straffande handlingar och aktiviteter som syftar till rasdiskriminering”.

Efter dess ursprungliga implementerande har lagen reviderats ett flertal gånger. Domstolen lutar sig emot ett av dessa tillägg: “För offentlig uppmaning till våld eller hat på grund av könsidentitet” eller som tillägget formellt heter “omdefiniering av könsidentitet”.

År 2017, strax innan lagtillägget antogs, publicerade Vasilis Tsiartas följande uttalande på sin officiella Facebook-sida:

De första könsbytena (hoppas jag) utförs på barnen till dem som ratificerade denna styggelse”. Tsiartas inlägg kan ses i ljuset av det många greker anser vara det kontroversiella tillägget till lagen. “PS Legitimera pedofiler också för att slutföra brotten”, tillade Tsiartas i samma inlägg.

Tsiartas deklarerar själv att han kommer att överklaga domen.

När det gäller gårdagens offentliggörande av domen i första instans mot mig (som jag kommer att överklaga) kommer jag att kommentera i detalj från och med nästa vecka, skriver han på Twitter.

I samband med åsiktsdomen mot Tsiartas dömdes även en medanklagad till ett sju månaders villkorligt straff för “transfobiska förolämpningar“.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!