Greenwalds partner anhållen av polis i nio timmar

publicerad 18 augusti 2013

Den brittiska tidningen The Guardians stjärnreporter Glenn Greenwalds partner David Miranda blev anhållen och förhörd av brittisk polis i nästan nio timmar, uppger The Guardian.

Glenn Greenwald. Foto: Flickr/Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0
Glenn Greenwald. Foto: Flickr/Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0

Omkring halv nio på söndagsmorgonen lokal tid konfronterade polisen David Miranda vid Heathrowflygplatsen i London, och tog in honom för ett förhör enligt en paragraf i den starkt kritiserade Terrorism act.

The Guardian skriver att lagen endast gäller vid flygplatser, hamnar och gränsområden. Den tillåter tjänstemän att stoppa, söka, fråga och kvarhålla individer.

– Att kvarhålla min partner i nio timmar utan att ge honom en advokat, och sedan beslagta hans ägodelar, är klart avsett att ses som ett hot till de som rapporterat om NSA och GCHQ, säger Glenn Greenwald till The Guardian.

– Men genom att skrämma oss journalister kommer vi inte avstå från att göra vårt jobb. Tvärtom kommer det bara göra oss mer motiverade att fortsätta rapportera, säger Greenwald.

Enligt The Guardian är det extremt ovanligt att en person förhörs under så lång tid. Hela 97 procent av förhören brukar vanligtvis vara över inom en timme. Myndigheterna släppte Glenn Greenwalds partner efter nästan nio timmars förhör men tjänstemän beslagtog hans mobiltelefon, bärbara dator och kamera.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.