Gazas sophantering har kollapsat – nu används åsnekärror

Sopbilarna i Gaza City står stilla på grund av bristen på bränsle, och svårigheterna att få tag på drivmedel påverkar vardagens alla områden. Nu används åsnekärror för att frakta bort avfall.

publicerad 13 december 2013
Området som är under israelisk belägring befinner sig i nöd då bränslet straffbeskattas.

I kvarteren som kallas Barcelona i Gaza City svämmar soptunnorna över, vilket har blivit en allt vanligare syn efter att bränslet blivit allt svårare att få tag på. Abu Hesham, 33, är en av dem som numera använder sin åsnekärra. När han närmar sig avfallsstationen ser han att alla behållarna är överfulla. Han slänger sina sopor vid sidan av vägen.

Vad annars kan jag göra, säger han till IPS, medan han lastar av säckar med avfall i Gazas morgondimma.

Den obehagliga lukten av ruttnande sopor blir allt värre. Allt fler bränner sina sopor för att minska mängden och risken för spridningen av infektioner. Luften är full av svart rök vilket är besvärande för både barn och vuxna i Gaza.

Området som administreras av Hamas de facto-regering är under israelisk belägring, och slits mellan Hamas och rivalen Fatah samt Egyptens nya militärregim.

Mahmoud Abu Jabal, 55, färdas på sin åsna genom kvarteren i Gaza City. Hans son, tioårige Ala’a Abu Jabal, går barfota mellan högar av sopor som är utspridda på gatorna. Det finns inget bränsle att få tag på i området.I kvarteren som kallas Barcelona i Gaza City svämmar soptunnorna över, vilket har blivit en allt vanligare syn efter att bränslet blivit allt svårare att få tag på. Abu Hesham, 33, är en av dem som numera använder sin åsnekärra. När han närmar sig avfallsstationen ser han att alla behållarna är överfulla. Han slänger sina sopor vid sidan av vägen.

De senaste åren har det krigshärjade Gaza varit hänvisat till det egyptiska bränslet som kostat motsvarande 6,5 kronor litern. Men sedan i juli, när Egypten stängde alla smuggeltunnlar till Gaza, finns endast det hårt beskattade bränslet via Israel att få tag på till en kostnad av motsvarande 13 kronor litern. Tunnlarna stängdes som en reaktion på att Hamas varit allierad med den störtade presidenten Mohammed Mursi.

Abu Jabals arbete har blivit mer krävande under de senaste två veckorna. Tidigare gick hans rutt runt ett av Gazas största sjukhus, men nu samlar han och hans son in sopor från hela Gaza City.

– Det här är min enda inkomstkälla som jag försörjer mina 12 barn på, säger han.

Han tjänar motsvarande cirka 1 300 kronor i månaden på arbetet och det täcker inte familjens behov.

Sopbilarna, som brukade hämta 1 700 ton avfall varje dag, används inte längre, sa Mohammed Al-Farra, en av de styrande i Gaza, i samband med ett möte med pressen vid en av de största soptipparna i centrala Gaza City.

För att hålla Gazas gator rena krävs det 150 000 liter bränsle per månad. Och för att kunna garantera tillgång till rent vatten och god sanitet krävs ytterligare 7 000 liter diesel.

Enligt Al-Farra kan soporna komma att sprida sjukdomar.

Bristen på bränsle leder också till att elförsörjningen till stora delar är utslagen. Det är inte ovanligt med långa elavbrott på uppåt 18 timmar i Gaza. Familjer har ingen värme i bostäderna eller belysning och kan inte använda utrustning för att laga mat.

I staden Beit Lahia i norra Gaza varnar hälsovårdsmyndigheten för att avloppsvatten kan komma att svämma över på grund av strömavbrotten.

Lokala och internationella människorättsgrupper har uttryckt oro för situationen och varnar för en miljökatastrof.

Robert Serry, FN-sändebud till Mellanöstern, sa på en presskonferens i norra Gaza att Turkiet skulle skänka bränsle som en tillfällig lösning. Men de lokala myndigheter i Gaza City som tog emot 16 700 liter bränsle säger att mängden endast räcker för ett par dagar.

Under onsdagen i förra veckan fick ett dussintal palestinska familjer evakueras i Gaza på grund av att avloppssystemen svämmat över efter kraftiga regn.

Gazas de facto-regering meddelade nyligen att man tar pengar från de styrandes löner för att anställa 430 personer som ska samla in sopor i Gaza med hjälp av 250 åsnekärror.

– Sophanteringen är i kris. När ekonomin är i kris och arbetslösheten ökar kan människor inte längre betala sina räkningar för samhällsservice. Endast 10 till 15 procent av befolkningen kan betala sina räkningar, säger Abdel Rahim Abu al-Komboz, som ansvarar för miljö och hälsovård i Gaza.

 

Mohammed Omer/IPS

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!