G7: “Ukraina har vårt fulla stöd”

Kriget i Ukraina

publicerad 19 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Representanterna för G7-länderna under ett tidigare möte i juni förra året.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den utlovade motoffensiven från Ukrainas sida lyser alltjämt med sin frånvaro och allt fler röster höjs för att söka en lösning via förhandlingsbordet. G7-gruppens finansministrar och bankchefer betonar samtidigt att man beslutat om en ökning av stödet till Ukraina med hundratals miljarder svenska kronor – och att man står redo att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland.

G7-ländernas finansministrar och centralbankschefer meddelade bland annat en ökning av det ekonomiska stödet till landet under innevarande och början av nästa år till 44 miljarder dollar (över 440 miljarder svenska kronor). Tillkännagivandet kom via en formell kommuniké från det nyligen avslutade G7-mötet i Niigata (Japan), publicerad på Europeiska kommissionens webbplats den 13 maj.

Vi är starkt engagerade i att fortsätta tillgodose Ukrainas akuta behov av finansiering på kort sikt och stödja grannländerna och andra hårt drabbade länder. Tillsammans med det internationella samfundet har vi ökat vårt åtagande om budgetstöd och ekonomiskt stöd till Ukraina för 2023 och början av 2024 till 44 miljarder dollar, vilket möjliggjorde godkännandet av ett program för Ukraina från Internationella valutafonden (IMF) på 15,6 miljarder dollar under fyra år, står det att läsa i kommunikén.

Zelenskyj kräver ytterligare stöd

Alltsedan krigets början har tusentals miljarder kronor samt hisnande mängder vapen och ammunition pumpats in i Ukraina, något Nya Dagbladet vid flera tillfällen rapporterat om. Lejonparten av såväl ekonomiskt som militärt stöd har kommit från väst och då framför allt G7-länderna.

Tv. G7-gruppen i möte. Th. ukrainskt artilleri. Foto: Josep Borell/Twitter/Mil.gov.ua/CC BY 4.0

Med dessa stöd ges Ukraina säkerhet och möjliggör för dess myndigheter att trygga regeringens funktionssätt, fortsätta tillhandahållandet av grundläggande tjänster, genomföra de mest kritiska reparationerna av skadad infrastruktur och stabilisera ekonomin”, meddelar man vidare i kommunikén.

G7-ländernas senaste generösa bidrag till Kiev kommer samtidigt som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nyligen avslutat sin senaste Europaturné, med det uttalade målet att samla in mer pengar och vapen till kriget.

Häromveckan gick Zelenskyj även ut med beskedet att landets planerade parlamentsval är inställt. Uttalandet kom i samband med en intervju med The Washington Post som sedermera blev censurerad (ocensurerad version kan ses här).

 

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!