Biden skickar nytt vapenpaket till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 11 maj 2023
- av Isac Boman
Presidenterna Volodymyr Zelenskyj och Joe Biden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det amerikanska försvarsdepartementet har tillkännagivit ett nytt ”säkerhetsbiståndspaket” i uttalat syfte att ”bekräfta USA:s orubbliga stöd till Ukraina”. Den här gången är det framförallt Ukrainas luftförsvar som ska stärkas och depåerna av artillerigranater som ska fyllas på och leveransen värderas till 1,2 miljarder dollar.

Detta paket understryker USA:s fortsatta engagemang för att tillgodose Ukrainas mest brådskande behov genom att tillhandahålla kritisk kapacitet på kort sikt, t.ex. luftförsvarssystem och ammunition, samtidigt som man bygger upp kapaciteten hos Ukrainas väpnade styrkor för att försvara sitt territorium och avskräcka från rysk aggression på lång sikt”, hävdar man i ett pressmeddelande.

I paketet ingår ytterligare luftvärnssystem och ammunition till dessa, utrustning för att integrera västerländska försvarssystem, missiler och radarsystem med ukrainska system, artillerigranater, satellittjänster samt ”stöd till utbildning och underhållsverksamhet.

Förenta staterna kommer att fortsätta att samarbeta med sina allierade och partner för att förse Ukraina med kapacitet för att tillgodose dess omedelbara behov på slagfältet och långsiktiga behov av säkerhetsbistånd”, lovar man vidare.

Exakt hur mycket pengar USA plöjt in i krigets Ukraina är oklart, men enligt uppskattningar från tyska Kiel Institute for the World Economy hade man redan den 15 januari 2023 spenderat 77 miljarder dollar på olika former av stöd och bistånd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!