Fyra gripna för terrorplaner på Island

publicerad 23 september 2022
- av Redaktionen
Polisinsatsen beskrivs som den första av denna typ i Islands historia.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fyra isländska medborgare har gripits i Reykjavik-regionen. Enligt källor till flera medier ska männen ha planerat en ”storskalig terrorattack” – ett flertal vapen och stora mängder ammunition har också påträffats.

Polisen är förtegen om vad man känner till, men enligt nyhetsbyrån AFP tros männen ha planerat att begå attentat mot olika samhällsinstitutioner och specifika medborgare på Island.

Man bekräftar också att flera semiautomatiska vapen har påträffats på minst nio olika platser – inklusive 3D-printade sådana. En mycket stor mängd ammunition har också påträffats.

Karl Steinar Valsson, kommissionär vid Islandspolisen, vill dock inte berätta mer om de eventuella planerna eller vilka de tilltänkta måltavlorna ska ha varit, utan nöjer sig med att hävda att det isländska samhället ”är säkrare än det var” efter att männen gripits.

– Så vitt vi vet är det första gången som en utredning av denna typ har bedrivits (på Island), säger Valsson och bekräftar att över 50 poliser deltagit i operationen tillsammans med den nationella insatsstyrkan.

Två av de fyra misstänkta männen ska ha bedömts som förmodat beväpnade och farliga, men alla fyra kunde gripas utan större svårigheter i en industribyggnad utanför Reykjavik.

Utöver misstänkta terrorplaner inriktas utredningen också på organiserad brottslighet och storskalig vapenhandel, man betonar dock att motivet ännu är okänt. I flera svenska och europeiska medier spekuleras det kring huruvida de gripna männen kan kopplas till radikala nationalistiska grupperingar.

Under de senaste decennierna har den isländska brottsstatistiken varit bland de lägsta i världen – dock har flera uppmärksammade våldsbrott skett under de senaste åren och många oroar sig för att situationen i landet håller på att förändras till det sämre.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!