Frankrikes statssekreterare pryder Playboy-omslag

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 5 april 2023
- av Sofie Persson
Marlène Schiappa talar vid FN i mars 2019.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den franska statssekreteraren Marlène Schiappa kommer att medverka på omslaget av herrtidningen Playboy för vilken hon gör en lång intervju om bland annat hbtq-rättigheter. Medverkan får kritik från bland annat premiärministern Élisabeth Borne.

Marlène Schiappa är med i partiet Renaissance (tidigare En Marche), som grundades av president Emmanuel Macron. Hon har gjort sig känd politiskt för sina utlåtanden kring jämställdhet och var även tidigare jämställdhetsminister mellan 2017 och 2020. Idag är hon statssekreterare i regeringen Borne och ansvarig för “föreningsliv och social och jämställd ekonomi”. Hon har publicerat ett antal feministiska böcker samt även skrivit åtskilliga erotikromaner med titlar som exempelvis Snälla flickor sväljer inte (Les Filles bien n’avalent pas) under pseudonymen Marie Minelli.

Politikern kommer att vara på den erotiska herrtidningen Playboys franska omslag med rubriken: “En liberaliserad minister”. Till skillnad från de flesta andra omslag på tidningen kommer ministern dock inte att vara utan kläder, utan posera i en vit klänning. Hon har även gett en lång intervju till tidningen där man talar om feminism och hbtq-frågor, rapporterar The Independent.

Förhandsvy av omslaget. Foto: Playboy/Twitter

Schiappa får samtidigt kritik för sin medverkan från premiärminister Élisabeth Borne, vars regering Schiappa arbetar under, som benämner omslaget som “inte alls lämpligt”. Även politikern Sandrine Rousseau från miljöpartiet Les Verts ifrågasätter beslutet och betonar att “även om hon anser att kvinnors kroppar bör få exponeras överallt” så finns det ett “socialt sammanhang” i när man gör det och inte. Rousseau menar även att det är ett illa valt tillfälle mot bakgrund av den pågående pensionsreformen som startat upp ytterligare protester i landet.

Den nu avlidne Playboy-grundaren Hugh Hefner uppmärksammades nyligen i dokumentärserien Secrets of Playboy där man lyfter fram diverse vittnesmål från kvinnor som menar att de behandlats illa i samband med att de förekom i tidningen.

Människor kommer att behöva arbeta i två år till, som demonstrerar, som förlorar dagslöner, som inte klarar av att äta på grund av inflationen, säger hon i en intervju. Vart finns respekten för det franska folket?

Schiappa kommer att synas i franska Playboy som släpps den åttonde april.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!