Miljonprotester i Frankrike – upplopp och hundratals skadade poliser

publicerad 24 mars 2023
- av Isac Boman
Protesterna i Frankrike fortsätter - såväl fredliga som våldsamma.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De folkliga protesterna har på många håll utvecklats till renodlade upplopp med hundratals skadade poliser och arresterade fransmän. Inrikesminister Gerald Darmanin menar att det handlar om vänsterextremister som vill ”störta staten, döda polisen och i slutändan ta över institutionerna”.

De omfattande protesterna mot höjd pensionsålder och landets president Emmanuel Macrons styre fortsätter att eskalera. Bara under gårdagen skadades cirka 450 poliser – och nästan 500 personer greps. Stadshuset i Bordeaux sattes också i brand och i sociala medier sprids filmklipp som visar hur poliser misshandlar demonstranter.

Protesterna inleddes redan i januari och handlade initialt om ett missnöje med Macrons annonserade pensionsreformer och höjd allmän pensionsålder från 62 till 64 år. Den senaste veckan har dock protesterna intensifierats och tycks nu till stora delar handla om ett allmänt missnöje över hur Emmanuel Macron leder Frankrike.

Under gårdagen gick över en miljon fransmän på uppmaning av fackliga rörelser ut på gatorna för att protestera, vissa källor uppger att det sammanlagda antalet demonstranter kan ha varit tre gånger så många.

Även om organisatörerna uppmanat till fredliga protester blev verkligheten en annan – och porten till stadshuset i Bordeaux sattes i brand av individer som i massmedierna beskrivs som ”vänsterextremister”. På flera håll blev det också strider mellan regimmotståndare och polis, bara under torsdagen ska cirka 450 poliser ha skadats – och nästan 500 personer gripits.

– Det finns bråkmakare, ofta från den extrema vänstern, som vill störta staten, döda polisen och i slutändan ta över institutionerna, hävdar inrikesminister Gerald Darmanin.

– Jag vill fördöma vandaliseringen av ultravänstern som uppmanar till mord. De här ligisterna vill döda poliser, fortsätter han.

Enligt NPR utspelar sig rena ”gatustrider” mellan fransk polis och vänsterradikala element som också attackerat snabbmatsrestauranger, butiker, myndighetsbyggnader och banker. Brandbomber och andra projektiler kastas på polisen som svarar med tårgas och batongslag.

Inrikesminister Damanin menar att det finns en våldsam kärna på cirka 1500 vänsterextremister som står för det grova våldet – alltså en mycket liten del av de över miljonen demonstranter som gått ut på gatorna för att visa sitt missnöje.

Det kan också nämnas att turistattraktioner som Eiffeltornet och Versailles håller stängt och att över 12 000 poliser har kallats in för att slå ner kravallerna.

Samtidigt som våldsamheterna får stort fokus är det tydligt att många vanliga fransmän också vill ha bort Macron. På många arbetsplatser har det masstrejkats och på flera järnvägs- och busstationer har kollektivtrafiken blockerats helt.

– Republikens president är inte någon kung, och han bör lyssna på sitt folk, konstaterar bussföraren Nadia Belhoum.

Nedan syns ett urval filmklipp från händelserna i Frankrike:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!