Frankrike vill förbjuda katolsk organisation

publicerad 14 december 2023
- av Jan Sundstedt
En bedjande kvinna med krucifix och radband.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inrikesminister Gérald Darmanin meddelar att han har för avsikt att förbjuda Academia Christiana – en rörelse av traditionella och identitära katoliker.

Darmanin, vars ministerium redan kriminaliserat flera andra oppositionella grupper som påstås vara ”farliga” och ”extrema”, sa i en intervju att han skulle försöka upplösa Academia Christiana “under de kommande veckorna”.

Inrikesministeriet hävdar att den katolska rörelsen bland annat ägnar sig åt att ”rättfärdiga och uppmana till våld” samt ”legitimerar användning av vapen” och att de därför måste kriminaliseras.

– De använder krigets vokabulär och uppmuntrar uttryckligen sina anhängare att beväpna sig och ge sig ut på korståg, hävdar man.

Academia Christiana, som grundades 2013, förnekar alla anklagelser om att man skulle vara ”våldsbejakande” och presenterar sig själva som ett utbildningsinstitut inom andlighet, moral, utbildning och sport.

Man leds av Victor Aubert, professor i franska och filosofi vid Institut Croix des Vents i Sées, en privatskola som drivs av det katolska samfundet Fraternité Sacerdotale Saint-Pierre (Sankt Peters prästbrödraskap).

– De är apologeter för antisemitism. De är stora anhängare av kollaboration och Pétain (statschef i Vickyfrankrike). Detta motsvarar inte, enligt vår mening, den franska republikens värderingar, påstår Darmanin vidare.

“Andra klassens medborgare”

Som svar på regeringens beslut att upplösa organisationen anklagar Academia Christiana myndigheterna för att behandla katoliker som andra klassens medborgare, makthavarna försöker “förbjuda alla tankar eller reflektioner som inte är sekulära och konsumtionistiska ideologier”, menar man.

Organisationen säger att den kommer att bestrida sin planerade upplösning inför statsrådet, Frankrikes högsta förvaltningsdomstol, som har fått i uppdrag för att granska flera av inrikesministeriets andra order om upplösning.

I intervjun avslöjade inrikesministern att “minst tre andra högerextrema grupper” var under granskning av landets underrättelsetjänster, men inga specifika detaljer tillhandahölls. Darminin har lovat att ta krafttag mot vad han påstår är ”våldsamma högergrupper” efter att protester, organiserade av den radikala högern, förra månaden ledde till flera arresteringar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!