MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Frankrike startar upp alla kärnkraftverk

Energikrisen

publicerad 6 september 2022
- av Sofie Persson
Eurodifkärnkraftverket i Tricastin i Frankrike.

I Frankrike planerar man nu att starta upp alla kärnkraftverk under vinterns gång för att motverka landets energikris.

I Frankrike har man så sent som i förra veckan varnat om att den pågående energikrisen kan bli problematisk i vinter. Premiärminister Elisabeth Borne sade att det finns risk att man kan bli tvungna att ransonera energin och att franska hem kan komma att drabbas av strömavbrott.

Därför planerar man att inför vintern starta upp alla kärnkraftverk i landet för att motverka energikrisen samt för att undvika att behöva ta till restriktioner för energifördelning. Detta bland annat efter en oro att Ryssland ska kapa gastillförseln helt från gasledningen Gazprom samt att all import av gas inte kommer att räcka för att täcka Europas behov under vintern. Frankrike förlitar sig på kärnkraft för ungefär 67 procent av sin energi och endast 7 procent på gas.

I nuläget ligger 32 av 56 kärnkraftverk nere för bland annat underhållning och reparationer, men planen är att starta upp alla reaktorer genomgående under vintern.

Det finns ett schema som innebär att från och med oktober, varje vecka, kan en ny anläggning vara i drift igen, säger Agnès Pannier-Runacher, minister för energiomställning enligt France24.

Samtidigt uppger Pannier-Runacher att man också stärkt energihandeln med Spanien och Tyskland inför vintern.

Även Tysklands regering har bekräftat att två av tre av landets kvarvarande reaktorer kommer att fortsätta vara i drift längre än planerat på grund av energikrisen – istället för att stängas vid årsskiftet kommer de att vara igång åtminstone till april 2023.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend