Frankrike öppnar för nedstängning av sociala medieplattformar

publicerad 17 juli 2023
- av Redaktionen
Sociala medieplattformar kan användas i uppviglande syften.

Från och med den 25:e augusti kommer ny lagstiftning som möjliggör nedstängning av sociala medieplattformar att gälla i Frankrike. Enligt inrikeskommissionären Thierry Breton har lagstiftningen stöd i EU-lagen Digital Services Act.

I förra veckan under ett möte i Elyséepalatset, på vilket 250 borgmästare närvarade, förde Macron fram förslaget att vid behov kunna stänga ned utvalda sociala medieplattformar. ”Vi behöver tänka på hur ungdomarna använder dessa nätverk … och om vilka förbud som behöver införas”, sa han. Förslaget framfördes med anledning av de omfattande upplopp som under de senaste veckorna skakat Frankrike i grundvalarna.

Även den tidigare finansministern och nuvarande EU-utsedde inrikeskommissionären Thierry Breton, är positiv till idén. ”När det finns hatiskt innehåll, innehåll som uppmanar till revolt, som också uppmanar till mord och bilbränder, kommer det att krävas att omedelbart radera detta”, sa Breton i en radiointervju.

Både Macrons och Bretons kommentarer har mottagit kritik och jämförelser har gjorts med auktoritära regimer som Iran, Kina och Ryssland. Kritiken till trots har det nu beslutats att sociala medieplattformar, med start den 25 augusti, omedelbart behöver agera för att ta ned våldsuppviglande innehåll. Om så inte sker kommer plattformarna att riskera böter på uppemot 6% av den totala omsättningen och även att helt enkelt stängas av. Breton menar att denna lag stöds av EU-lagstiftningen Digital Services Act.

I nuläget berörs TikTok, Snapchat, Instagram och Twitter och 15 ytterligare plattformar av lagstiftningen. Stresstest för att utvärdera plattformarnas förmåga att agera i enlighet med den nya lagstiftningen pågår.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!