Fox tappade 800 miljoner dollar när Tucker Carlson lämnade

publicerad 27 april 2023
- av Isac Boman
Tucker Carlson har varit Fox kanske allra mest populära programledare de sista åren.

Fox Corporations värde som börsnoterat bolag sjönk med över 800 miljoner dollar efter att medieföretaget låtit meddela att stjärnvärden Tucker Carlson lämnar bolaget och Fox News.

Carlson, vars sista sändning var fredagen den 21 april, lämnar Fox News trots att han fortfarande är den kanske mest uppskattade programledaren på kanalen, med 334 000 tittare i den eftertraktade målgruppen 25-54-åringar på sändningstiden 20.00 förra veckan enligt AdWeek – vilket också var mer än dubbelt så många tittare som konkurrenterna på CNN och MSNBC.

Fox-aktien sjönk till 29,27 dollar på måndagen, en nedgång med 5,2 procent, vilket motsvarar en marknadsvärdesförlust på mer än 800 miljoner dollar, innan den återhämtade sig något senare under dagen. Aktierna föll också något på tisdagen, men återhämtade sig på onsdagen och steg med 28 cent, eller nästan en procent, till 30 dollar.

Carlsons abrupta avgång kommer mindre än en vecka efter att Fox nådde en förlikning på 787,5 miljoner dollar med Dominion Voting Systems, som hade stämt företaget i ett förtalsmål värt 1,6 miljarder dollar relaterat till Fox News bevakning av presidentvalet 2020.

På kort sikt kan de ekonomiska konsekvenserna för Fox vara minimala eftersom annonsörer vanligtvis bokar sina tider i förväg, men ”om tittarsiffrorna verkligen rasar” kan det bli ett stort problem, enligt Joseph Bonner, senior värdepappersanalytiker på Argus Research.

– På medellång och lång sikt kanske det finns en viss ekonomisk påverkan beroende på vem som tar Carlsons plats och deras framgång, eller brist på framgång.

Även om Carlson varit mycket populär tror vissa bedömare ändå att Fox har goda möjligheter att hitta en eller flera populära ersättare och pekar på att nätverket historiskt varit duktiga på att ”producera nya stjärnor över tid”.

Enligt uppgifter till Los Angeles Times var det Fox huvudägare Ruport Murdoch själv som fattade beslutet att Carlson skulle sparkas. Beslutet ska ha varit en direkt följd av att Tucker Carlsons tidigare producent Abby Grossberg lämnat in en stämning mot Fox där hon bland annat påstår att hon utsatts för ”antisemitiska” och ”sexistiska” kommentarer.

I ett videoklipp på Twitter vänder sig Tucker Carlson till sina följare och rasar mot amerikanska medier och politiker. Han konstaterar krasst att dessa ”stänger ner” debatter om viktiga ämnen och kontrollerar vad som får sägas om exempelvis krig, vetenskap och demografiska förändringar.

– Sådana debatter är inte tillåtna i amerikanska medier. De politiska partierna och deras donatorer har kommit överens om vad som gagnar dem. Plötsligt ser USA väldigt mycket ut som enpartistat. Det är en deprimerande insikt, säger han och betonar att den tid vi nu befinner oss i inte kommer att vara för evigt.

– Människorna vid makten är medvetna om detta – och det är därför de är så hysteriska och aggressiva, fortsätter han och förkunnar att de som ”säger sanningen” så småningom kommer att segra – samtidigt som ”lögnarna, som har försökt tysta dem” kommer att bli allt svagare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!