Fortfarande inga bevis för att Ryssland låg bakom förgiftning

publicerad 29 mars 2018
- av Alexander Almqvist
Rysslands president Vladimir Putin anklagas för att ha beordrat förgiftningen av Sergej Skripal

Det har gått nästan fyra veckor sedan den före detta ryske spionen och dubbelagenten Sergej Skripal mystiskt förgiftades i Salisbury i Storbritannien. Trots att Ryssland har pekats ut som den troliga aktören bakom förgiftningen har inga bevis presenterats för att så är fallet.

Det var den 4 mars i år som Sergej Skripal, en 66-årig rysk medborgare som levt i Storbritannien sedan 2010, och hans dotter hittades förgiftade med en avancerad nervgas på en bänk i Salisbury i Storbritannien.

Utöver Skripal och hans dotter ska även en brittisk polisman ha förgiftats då han rört sig i närheten av eller vidrört Skripal. Storbritannien och nästan hela EU tillsammans med USA har anklagat Ryssland för att ligga bakom förgiftningen av Skripal, som tidigare var dubbelagent inom det ryska underrättelseväsendet för Storbritanniens räkning och som 2010 släpptes till Storbritannien.

USA meddelade i veckan att sammanlagt 60 ryska diplomater ska utvisas från landet och att ett ryskt konsulat i Seattle ska stängas ner. Detta ska ha varit ett straff mot Ryssland för giftskandalen. Även Sverige utvisade en rysk diplomat.

Trots att det snart gått fyra veckor sedan förgiftningen har inga parter kunnat presentera några bevis på att det var just Ryssland som låg bakom förgiftningen, någonting som till och med SVT tvingats erkänna.

Enligt vad SVT Nyheter erfar har inga regelrätta bevis framlagts under de möten som hållits i mars mellan representanter för den svenska respektive brittiska regeringen. Det finns inga kända uppgifter om det finns avgörande underrättelseuppgifter som ligger till grund för anklagelserna som riktats mot Ryssland”, skriver SVT Nyheter i en artikel.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har i ett skriftligt uttalande på UD:s hemsida skrivit att “att rysk inblandning i dådet ter sig som högst sannolik”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!