Utrikes

Förkrossande majoritet röstade för ryska grundlagsändringar

Vladimir Putin.

Omkring tre fjärdedelar av det ryska folket ser ut att ha röstat ja till president Vladimir Putins förslag om grundlagsändringar. Det handlar bland annat om välfärdssatsningar på bättre pensioner och minimilöner, att äktenskapet ska definieras som en relation mellan man och kvinna och om förändringar som gör att landets president kan ha kvar ämbetet i fler mandatperioder än idag.

De ekonomiska satsningarna som Putin har lovat beskrivs som efterlängtade av det ryska folket och stödet har varit massivt. När 60 procent av rösterna har räknats så har nästan 77 procent röstat ja till förslaget om grundlagsändringar, skriver TT.
Oppositionen är mycket missnöjd över det massiva stödet för Putin och hävdar att resultatet är ”en stor lögn” och att det ryska folket egentligen inte stödjer det de har röstat för. Något som motsägs av väljare som AFP har pratat med.

– För oss pensionärer är det väldigt viktigt att de höjer våra pensioner, säger 79-åriga Valentina Kungurtseva till nyhetsbyrån AFP i Vladivostok, och tillägger att hon inte ser några problem med Putins fortsatta styre.

Egentligen skulle omröstningen ske i april men sköts upp på grund av coronapandemin. För första gången någonsin har landets befolkning också kunnat rösta digitalt. Valdagen, den 1 juli har också blivit en rysk helgdag.

Putins kritiker menar att det handlar om en ”kupp” för att stärka den ryske presidentens egen makt. Bland annat pekar man på förändringarna i förslaget som innebär att en president kan sitta i mer än de nuvarande två mandatperioderna på sex år vardera och att den ryske presidenten kan komma att bli kvar vid makten ända till 2036 när den nya lagen går igenom.

Till skillnad från i Sverige och EU-området så är dock stödet för den frispråkige presidenten mycket stort i Ryssland. I det senaste valet fick han nästan 77 procent av rösterna och i dagsläget finns det ingen utmanare som kan komma i närheten av Putins popularitet.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!