Förbud mot att täcka ansikten i Schweiz efter folkomröstning

publicerad 25 mars 2021
- av Sofie Persson
Muslimska kvinnor i en protest mot förbudet mot niqab och burka i Danmark.

En beslutande folkomröstning i Schweiz kommer nu innebära ett förbud om att täcka ansiktena på allmän plats. Förbudet tycks paradoxalt nog dock inte omfatta att täcka ansiktet med medicinska masker, vilket den schweiziska regeringen fortsätter tvinga medborgarna att bära på offentliga platser.

I en folkomröstning för två veckor sedan röstade Schweiz igenom ett nytt lagförslag om ett förbud mot att täcka sitt ansikte på allmän plats, rapporterar Reuters. Förslaget vann med 51,2 procent majoritet, trots att regeringen uppmanade befolkningen att rösta emot det med kritiken att det ska vara ”islamofobiskt” och att det förekommit bilder av kvinnor med svart niqab i kampanjen.

Däremot handlar förslaget inte om religion i sig utan man vill också stoppa till exempel demonstranter från att skyla ansiktet. Förbudet gäller dock paradoxalt nog inte ansiktsmasker som är obligatoriska att bära på de flesta publika platser, enligt den schweiziska regeringens hemsida.

I Schweiz är det tradition att visa sitt ansikte, det är ett tecken på vår grundläggande frihet, säger Walter Wobmann, parlamentsledamot för Schweiziska Folkpartiet.

Muslimska grupper fördömer röstningen och har meddelat att man kommer att utmana den. Centralrådet för muslimer i Schweiz säger att det drar upp gamla sår och att det är ett klart tecken på exkludering av muslimer. I Schweiz är cirka 5 procent av befolkningen muslimer.

Flera andra europeiska länder har förbud mot hel- eller halvtäckande av ansiktet på allmänna platser. Frankrike var först i Europa 2011 med att förbjuda niqab och burka på offentliga platser.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.