FN stäms för koleraspridning i Haiti

Anhöriga till offer och överlevare av de 700 000 haitier som smittades av sjukdomen kolera har stämt FN på åtskilliga miljarder kronor. Man anklagar även FN för att ha försökt att dölja att man orsakade utbrottet av kolera.

publicerad 9 oktober 2013
- av Alexander Almqvist
Många av Haitis medborgare är bedrövade över vad FN ställt till med på ön.

2010 var ett mörkt år för ön Haiti i Västindien. I januari drabbades man av enorm jordbävning som krävde hundratusentals liv. När FN sedan skickade över trupper för att försöka bygga upp Haiti på nytt bröt sjukdomen kolera ut, trots att den varit borta från ön i 100 år.

Det som låg bakom till kolerans återkomst till Haiti sägs vara misstag som kolerasmittade FN-trupper från Nepal gjorde. Slarv förekom när avloppsledningar sattes ihop, vilket gjorde att ledde till att kunde föras rakt ut i ett av Haitis största vattendrag.

De är ansvariga
Stämningen lämnades in till en federal domstol på Manhattan, New York under onsdagen. Trots att FN har en långvarig diplomatisk immunitet mot alla rättsliga anspråk på deras förseelser är man hoppfulla på att ”rättvisa ska skipas”.

En av de som vill att FN gör rätt för sig är Felicia Paule, 41, som förlorade en av sina döttrar efter kolerautbrottet på Haiti.

– De måste hjälpa oss. Det finns så många barn som är föräldralösa nu, som förlorat sina mammor och pappor. De är ansvariga, så de måste hjälpa till, säger hon till NBC.

Experter går emot FN
Medan FN hänvisar till att man är immuna mot rättsliga mål har flera medicinska experter – inklusive medlemmar av en oberoende panel som tillsattes av FN själva – kommit överens om att sjukdomens utbrott sannolikt orsakades av FN:s egna trupper.

Men någon ersättning från FN till de 700 000 som drabbades av kolera på Haiti är inte att vänta.

– Jag tror att det är viktigt att se vad vi har gjort sedan sjukdomen bröt ut, säger Sophie de Caen, direktören för FN:s utvecklingsprogram, till NBC.

”FN mörklägger sin skuld”
I stämningen kan man läsa att en FN-tjänsteman felaktigt hävdat att trupperna hade testats för kolera och att ingen hade drabbats av det. Dessutom ska FN ha ljugit om att slamavskiljarna, som var orsaken till utbrottet, och påstått att de hade uppnått visa standarder.

”Den kärande hävdar också i sin anmälan mot den tilltalade att de medvetet försenat utredningen och fördunklat upptäckten av kolerautbrottets källa, vilket resulterade i ytterligare skada.”

Bakom stämningen står Institutet för rättvisa och demokrati i Haiti (IJDH). Man kräver att FN betalar ett hittills okänt belopp, men att 16 miljarder kronor av pengarna ska gå till att förbättra infrastrukturen för vatten och sanitet i landet.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.