FN larmar om israelisk “utrotningskampanj” i Gaza

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 20 juni 2024
- av Isac Boman
Israel krigsbrott
FN-rapport pekar ut Israel som ansvariga för flertalet brott mot mänskligheten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en rapport som presenterades inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i veckan dras slutsatsen att israeliska styrkor har begått ett antal krigsbrott och brott mot mänskligheten mot civilbefolkningen i Gaza – inklusive en “utrotningskampanj”.

Man pekar på att civila attackerats systematiskt och utsatts för mord, tortyr, sexuellt våld, tvångsförflyttning och svält som krigsmetod.

Rapporten har tagits fram av FN:s oberoende internationella undersökningskommission för det ockuperade palestinska territoriet, inklusive östra Jerusalem, och Israel och publicerades förra veckan.

Kommissionen bildades för att utreda utreda brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts av israeliska styrkor och palestinska militanter och har främst främst fokuserat på internationella kränkningar av humanitära lagar och lagar om mänskliga rättigheter från 7 oktober till 31 december.

Man konstaterar bland annat att ”tiotusentals barn, kvinnor och män dödats och skadats” sedan den 7 oktober och att såväl israelisk gisslan som ”tusentals palestinier fängslats och hållits isolerade”.

När det gäller Israels militära operationer och attacker i Gaza från den 7 oktober drog kommissionen slutsatsen att israeliska myndigheter var ansvariga för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och brott mot internationell humanitär rätt och människorättslagstiftning, inklusive utrotning, avsiktligt riktade attacker mot civila, mord eller avsiktligt dödande, användning av svält som krigsmetod, tvångsförflyttning, könsförföljelse, sexuellt och könsbaserat våld som kan likställas med tortyr samt grym eller omänsklig behandling”, förkunnar man.

Avsiktliga attacker mot civila

Israels ’totala belägring’ av Gazaremsan har gjort tillhandahållandet av livsuppehållande nödvändigheter till ett vapen för strategiska och politiska syften, bland annat genom att strypa tillförseln av vatten, mat, elektricitet, bränsle och andra viktiga förnödenheter, inklusive humanitärt bistånd. Det utgjorde kollektiv bestraffning, drabbade gravida kvinnor och personer med funktionsnedsättning oproportionerligt hårt och orsakade allvarlig skada för barn, inklusive svältrelaterade dödsfall. Den avsiktliga användningen av tunga vapen i tätbefolkade områden utgjorde en avsiktlig attack mot civilbefolkningen”, bedömer man vidare.

Kommissionen fann vidare att israeliska styrkor begått sexuellt våld i syfte att förudmjuka och ytterligare underordna palestinierna den israeliska överhögheten och att sexuellt och könsbaserat våld ”utgjorde en del av de israeliska säkerhetsstyrkornas operativa rutiner”.

I Gaza hade de israeliska säkerhetsstyrkorna dödat och lemlästat tiotusentals barn, och tusentals fler fanns sannolikt kvar under rasmassorna. Israeliska attacker hade också allvarligt påverkat infrastruktur som är avgörande för barns välbefinnande, inklusive sjukhus, skolor och grundläggande samhällstjänster”, konstaterar man vidare.

“Struntar i mänskliga rättigheter”

Man pekar på att även Hamas och andra palestinska väpnade grupper begått krigsförbrytelser, bland annat genom att avsiktligt attackera, mörda och tortera civila och ta israeliska civila som gisslan. Även här har man hittar ”mönster som tydde på sexuellt våld” och menar att ”det inte rörde sig om isolerade händelser”.

– Jag är förfärad över hur parterna i Gazakonflikten struntar i internationella mänskliga rättigheter och humanitär rätt. Det har förekommit orimlig död och lidande, sade FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, till företrädare för medlemsländerna i veckan.

Kommissionen har precis som FN:s säkerhetsråd krävt ett omedelbart och fullständigt eldupphör och man begär vidare omedelbart tillträde till Gaza för att undersöka och bevara bevis kopplade till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten – en begäran som ignorerades av Israel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!