FN:s rasdiskrimineringskommitté är oroad över de invandringskritiska protesterna i Storbritannien och uppmanar makthavarna att ”genomföra omfattande åtgärder för att stävja rasistisk hatpropaganda och främlingsfientlig retorik” – även från politiker.
Kommittén uttrycker oro över vad man beskriver som en ökning av ”hatbrott, hatpropaganda och främlingsfientliga incidenter på olika plattformar” – där man även pekar ut ”politiker och offentliga personer” som delaktiga.
”Kommittén uppmanade Storbritannien att genomföra omfattande åtgärder för att stävja rasistiska hatpropaganda och främlingsfientlig retorik, även från politiska och offentliga personer. Kommittén betonade behovet av grundliga utredningar och stränga straff för rasistiska hatbrott samt effektiva rättsmedel för offren och deras familjer”, deklarerar man i en rapport.
Det är ”högerextrema och vit makt-orienterade individer och grupper” som anklagas för att rikta in sig på minoriteter av olika slag – detta efter att en afrikansk migrant knivmördade tre brittiska flickor på en danskurs i Southport i juli, något som också lett till omfattande invandringskritiska protester.
Samtidigt som FN-kommittén vill se hårdare censur av ”främlingsfientlig retorik” menar man att brittisk polis går alldeles för hårt fram mot medlemmar av etniska minoritetsgrupper.
Polisen anklagas för ”institutionell rasism”
Man uttryckte ”oro över de oproportionerliga effekterna av polisens metoder för att stoppa och kroppsvisitera, inklusive kroppsbesiktning, på etniska minoriteter, särskilt barn” och ”slog larm om polisens användning av övervåld och dödligt våld, bristande ansvarsutkrävande och otillräckligt stöd till brottsoffrens familjer”.
Polisens agerande påstås ha ”en oproportionerlig inverkan på personer av afrikansk härkomst och andra etniska minoriteter”.
Kommittén menar sig oroas av påstådd ”institutionell rasism inom polisväsendet och det straffrättsliga systemet” och vill att den brittiska polisen inrättar en ”oberoende anmälningsmekanism” som får i uppgift att utreda anklagelser om rasprofilering, kroppsvisiteringar och ”överdriven användning av våld”.
”Dessutom måste beslutsamma åtgärder vidtas för att eliminera rasdiskriminering inom polisväsendet och det straffrättsliga systemet”, heter det vidare.
Kommittén består av 18 ”internationella experter” som får sina mandat från FN:s råd för mänskliga rättigheter, men som påstås vara oberoende och inte är anställda av organisationen ifråga.