FN: Israel torterar palestinska barn

Publicerad 21 juni 2013, uppdaterad kl. 22:34

I en ny rapport från FN framgår det att den israeliska militären systematiskt utsatt palestinska barn för övergrepp som kan liknas vid tortyr, rapporterar internationella medier.

Israeliska soldater binder fast ett palestinskt barn och använder det som sköld. Foto: Flickr/@N08/CC BY-NC-ND 2.0
Israeliska soldater binder fast ett palestinskt barn och använder barnet som sköld. Foto: Flickr/@N08/CC BY-NC-ND 2.0

Utöver övergreppen kritiseras Israel skarpt av FN för att man använder palestinska barn som mänskliga sköldar. Enligt Deutsche Welle slår dock Israel ifrån sig kritiken och anser att FN “återvinner gammalt skräp” med rapporten.

Annons:


Brotten och övergreppen mot de palestinska barnen sker vid gripanden och överföringar, men framför allt under förhören. Omkring två barn per dag grips i snitt av israeliska soldater sedan 2002.

“Palestinska barn som arresterats av israelisk militär och polis är systematiskt utsatta för förnedrande behandling, och torteras ofta under förhör. Förhör som hålls på hebreiska, ett språk som de inte förstår, och de tvingas även skriva under sina erkännanden på hebreiska”, står det i rapporten.

FN oroas även över antalet palestinska barn som hålls i israeliska fängelser i rapporten. Uppskattningsvis hålls 7 000 barn i åldrarna tolv till sjutton fängslade i Israel.

De flesta av de arresterade barnen anklagas för stenkastning mot israeliska soldater och bosättare, ett brott som kan innebära 20 års fängelse, skriver Deutsche Welle.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend