MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 25 februari 2024

söndag 25 februari 2024

FN: Gaza kan vara obeboeligt 2020

FN slår nu larm om att Gazaremsan kan komma att bli obeboelig om endast fem år. Orsaken beror på Israels militära angrepp på Gaza och den ekonomiska blockad man riktat mot Gaza.

publicerad 2 september 2015
Förödelse i Gaza den 6 augusti 2014

FN:s konferens om handel och utveckling har i en ny rapport kommit fram till att om den ekonomiska nedgången i Gaza fortsätter, kan området bli obeboeligt till 2020.

Orsaken beror på Israels ekonomiska blockad av Gaza samt Israels militära angrepp.

”Förutom en åtta år lång ekonomisk blockad har Gaza uthärdat tre militära operationer som förstört Gazas förmåga att exportera och producera för den inhemska marknaden, den försvagade infrastrukturen, och att det inte funnits någon tid för återuppbyggnad eller ekonomisk återhämtning”, skriver FN i ett pressmeddelande.

Förra sommarens militära konflikt mellan Gaza och Israel ledde till att tusentals raketer avfyrades från båda sidor. Över 2 000 palestinier dog på mindre än två månader, merparten civila, och ett 70-tal israeler. Konflikten ledde bland annat till att Gazas enda kraftverk skadades.

Sammanlagt 500 000 människor har fördrivits från Gaza sedan förra sommarens konflikt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend