FN fördömer Israels annektering av Västbanken

publicerad 1 juli 2020
- av Isac Boman
Nablus, på Västbanken i Palestina.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har deklarerat att man kommer att annektera en tredjedel av det ockuperade Västbanken med start idag, 1 juli. USA har uttryckt visst stöd för annekteringen men FN:s människorättschef fördömer planerna och menar att annekteringen är olaglig.

Annektering är olagligt. Punkt”, skriver människorättschefen Michelle Bachelet och varnar också Israel för att deras agerande kan komma att leda till en rad negativa konsekvenser för landet.

USA har ställt sig försiktigt positiva till en annektering, men FN har hela tiden uppmanat Israel att tänka om och avbryta planerna att annektera det ockuperade området.

Experter menar att det är det sjunkande stödet för Netanyahu som ligger bakom landets planer att nu helt införliva området med Israel. Bakgrunden ska vara att premiärministern såg sin makt hotad och för att få ökat politiskt stöd, framför allt från högerpartierna deklarerade att området nu ska annekteras. Samtidigt är annekteringen inte en prioriterad fråga för majoriteten av israelerna, rapporterar Times of Israel.

Marken det gäller ockuperas redan till huvuddelen av israeliska bosättare, men det lever också palestinier i området. I Palestina har man uppmanat till massdemonstrationer för att visa sitt missnöje och en annektering tros kunna leda till att konflikten i området eskalerar ytterligare.

Någon tvåstatslösning som förespråkas av de flesta politiska ledare och nationer runt om i världen bedöms av experter också omöjliggöras om annekteringen blir verklighet. Bland annat EU har hela tiden förordat en tvåstatslösning och om en sådan ändå inte kan bli verklighet kan det exempelvis bli läge att sluta ge ekonomiskt bistånd till Palestina.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.