FN: Förbjud ”hatiska” demonstrationer

publicerad 25 augusti 2017
FN:s råd för mänskliga rättigheter i New York

FN kräver nu att USA förbjuder demonstrationer där man misstänker att ”hatiska” och ”rasistiska” inslag kan förekomma.

Det är FN:s konvention om avskaffande av rasdiskriminering, CERD, som i ett pressmeddelande fördömer den nationalistiska demonstration som skedde i Charlottesville, Virginia, för några veckor sedan.

FN-konventionen kritiserar också USA:s regering och indirekt president Donald Trump för att man inte skulle ha tagit avstånd tillräckligt mot våldet som hände i samband med demonstrationen.

Enligt FN-konventionen måste nu USA inskränka mötesfriheten för personer som kan använda sig av en ”hatisk” och ”rasistisk” retorik.

CERD uppmanar också regeringen att se till att rätten till yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfriheten inte utövas i syfte att förstöra eller neka andras rättigheter och friheter och uppmanade också regeringen att garantera att sådana rättigheter inte utnyttjas för att främja rasistisk retorik och rasistiska brott”, heter det i ett uttalande från FN:s konvention om avskaffande av rasdiskriminering.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.