FN-chefen undviker ordet illegal om attack mot Syrien

När Ban Ki-Moon var Sydkoreas utrikesminister mellan 2004 och 2006 var hans svar till landets presskår ofta så undanglidande att reportrarna började kalla honom för "hala ålen". Som FN:s generalsekreterare har han ibland fortsatt på den vägen, vilket blivit särskilt tydligt i frågan om en eventuell amerikansk attack mot regimen i Syrien.

publicerad 7 september 2013
FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon

Sedan Ban Ki-Moon efterträdde Kofi Annan som generalsekretare för FN 2007 har han fortsatt kultivera konsten att undvika att svara på frågor, och det gäller inte minst frågan kring USA:s hot om att attackera Syrien utan att först få ett godkännande från säkerhetsrådet.

Vid en presskonferens på tisdagen fortsatte generalsekreteraren att understryka vikten av FN:s stadgar och säkerhetsrådets roll. Men han vägrade att svara på en direkt fråga om huruvida en amerikansk attack mot Syrien utan ett föregående godkännande från säkerhetsrådet skulle innebära en ”illegal” handling från Barack Obamas administration. Istället svarade Ban Ki-Moon:

– Jag har noterat president Obamas uttalande. Och jag uppskattar hans strävan att basera sina framtida beslut om agerande på det amerikanska folkets breda vilja, i synnerhet kongressen, och jag hoppas att denna process kommer att leda till ett gott resultat.


Annonser:


Som kontrast kan nämnas hur hans företrädare Kofi Annan år 2003 var mycket tydlig då han kallade den amerikanska invasionen av Irak för ”illegal” och en ”kränkning av FN-stadgan”. Senare fick också Annan betala ett högt politiskt pris för sin frispråkighet.

Tisdagens presskonferens med Ban Ki-Moon hölls inför FN-chefens avresa till G-20-mötet i St. Petersburg, som inleds på torsdag.

– Jag kommer att utnyttja tillfället att vid detta möte diskutera den syriska tragedin med världsledarna, däribland behovet av humanitär hjälp till de 2 miljoner flyktingarna och de 4,2 miljoner syrier som tvingats på flykt inom landet, sade generalsekreteraren.

Efter attacken med kemiska vapen i Syrien och de efterföljande amerikanska hoten om en militär insats mot regimen i landet har Ban Ki-Moon fortsatt att understryka säkerhetsrådets avgörande roll.

– Som jag sagt upprepade gånger så är det säkerhetsrådet som bär huvudansvaret för internationell fred och säkerhet, sade generalsekreteraren på tisdagen.

Ban sade att beslutet om vidare åtgärder måste tas av säkerhetsrådet och beror på resultatet av en vetenskaplig analys utförd av FN:s vapeninspektörer om huruvida kemiska vapen har använts i Syrien.

– Min vädjan är att allt bör hanteras inom ramverket för FN:s stadgar, underströk generalsekreteraren.

Han påpekade samtidigt att användningen av militärt våld bara är lagligt om det sker i självförsvar. Men han undvek hela tiden de två politiskt laddade orden ”illegal” och ”kränkning”.

Samtidigt underströk Ban att man arbetar för att så snabbt som möjligt få fram analyserna av de prover som FN:s vapeninspektörer har tagit i Syrien. Skulle analysen visa att kemiska vapen har använts, så har dock inte vapeninspektörerna mandat att slå fast vilken sida som utfört attacken – om det är den syriska regimens styrkor eller de rebellgrupper som slåss för att störta president Bashar al-Assad.

Så fort den första analysen är klar så ska resultaten enligt Ban rapporteras till FN:s medlemsländer och säkerhetsrådet.

– Jag har understrukit det flera gånger – om det kan bekräftas att någon form av kemiska vapen har använts av någon under några omständigheter så skulle det innebära ett allvarligt brott mot de internationella lagarna och vara ett upprörande krigsbrott, sade Ban.

I ett uttalande som kom förra veckan var dock den amerikanske utrikesministern John Kerry tydlig i sin inställning: ”FN kan inte berätta något…som vi inte redan känner till”.

 

Thalif Deen/IPS
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.