FN: Abu Akleh sköts av israelisk militär

publicerad 27 juni 2022
- av Sofie Persson
Shireen Abu Akleh blev skjuten till döds på norra Västbanken i Palestina i maj.

Tidigare i år blev Al Jazeeras reporter Shireen Abu Akleh skjuten till döds i ett flyktingläger på Västbanken. Enligt vittnesmål sköts hon oprovocerat av israelisk militär, en slutsats som även FN nu också drar. Man tillägger att det är ”djupt störande” att israeliska myndigheter ännu inte påbörjat en kriminell utredning av fallet.

Det var den 11 maj i år som Qatar-baserade Al Jazeeras reporter Shireen Abu Akleh sköts ihjäl under en räd mot ett flyktingläger i staden Jenin på norra Västbanken i Palestina, trots att hon bar pressväst. Ögonvittnen på plats hävdade att israeliska krypskyttar oprovocerat plötsligt började beskjuta flera journalister på plats i flyktinglägret och att dessa heller inte gavs någon möjlighet att lämna platsen.

Al Jazeera fördömde mordet och menade att det bryter mot internationella lagar och att man håller den israeliska regeringen ansvarig för Shireens död.

Nu menar FN:s människorättskontor OHCHR att tillgängliga bevis tyder på att det var skott från israelisk militär som dödade journalisten.

All information vi har samlat in överensstämmer med upptäckten att skotten som dödade Abu Akleh och skadade hennes kollega Ali Sammoudi kom från israeliska säkerhetsstyrkor”, skriver OHCHR.

Vidare menar man att fynden också visar på att man inte utfärdade någon form av varning innan skotten sköts och att skotten heller inte kom från palestinskt håll.

Hittills har OHCHR sedan början av året beräknat att israelisk militär dödat 58 palestinier, varav 13 barn. FN-kontoret uttrycker det som ”djupt störande” att israeliska myndigheter ännu inte påbörjat en kriminell utredning av fallet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.