Al Jazeera-journalist dödad av israelisk militär

publicerad 11 maj 2022
- av Jan Sundstedt
Shireen dödades och ytterligare en journalist skottskadades.

Qatar-baserade Al Jazeeras reporter Shireen Abu Akleh sköts i ansiktet av israelisk militär under en räd mot ett flyktingläger – trots att hon bar pressväst. Nyhetskanalen anklagar nu Israel för att medvetet ha mördat journalisten och kräver att ansvariga ställs inför rätta.

Ögonvittnen hävdar att israeliska krypskyttar plötsligt började beskjuta flera journalister på plats i flyktinglägret och att dessa heller inte gavs någon möjlighet att lämna platsen.

– Jag ser det här som ett tydligt lönnmord på journalister. Krypskytten som dödade Shireen hade för avsikt att döda henne eftersom han sköt mot en del av hennes kropp som saknade skydd, säger Al Jazeera-kollegan Shatha Hanaysha.

Hanaysha vittnar om att alla journalister bar tydliga västar och hjälmar och menar att mordet skedde helt oprovocerat då det inte pågick några strider i området.

– Ockupanternas armé slutade inte ens att skjuta efter att hon kollapsade. Jag kunde inte ens sträcka ut armen och dra henne på grund av skotten.

Ali al-Samoudi, en annan journalist som var på plats och som skadesköts av israeliska soldater, berättar att han överhuvudtaget inte såg några palestinska kombatanter på platsen och skräder inte orden.

– Vi var där för att filma den israeliska arméns räd och plötsligt sköt de oss utan att först be oss sluta filma eller lämna området. Den första kulan träffade mig och den andra Shireen. De mördade henne kallblodigt eftersom de är mördare och de har specialiserat sig på att enbart mörda palestinier… Det fanns inget palestinskt militärt motstånd på platsen.

Al Jazeera har fördömt mordet och menar att det bryter mot internationella lagar samt deklarerat att man håller den israeliska regeringen och dess ”ockupantstyrkor” ansvariga för Shireens död. Palestinska politiker har också fördömt mordet och även FN kräver att händelsen utreds och att de skyldiga straffas.

– Jag uppmanar till en omedelbar och grundlig utredning och att de ansvariga ställs till svars, säger FN:s särskilda sändebud Tor Wennesland.

USA:s ambassadör i Israel är mer försiktig i sina uttalanden men skriver att han ”uppmanar till en grundlig utredning” av Shireens död.

Israel håller dock inte med om att journalisten skulle ha mördats eller ens ha beskjutits av israeliska soldater – utan menar att det är ”sannolikt” att beväpnade palestinier sköt ihjäl henne. Man påstår vidare att palestinska kombattanter visst var på plats vid tidpunkten och besköt de israeliska styrkorna.

– Armén siktade naturligtvis inte på journalister, kommenterar en israelisk talesman.

Människorättsorganisationer verksamma i området menar vidare att det inte är första gången som Israel använder sig av övervåld mot palestinska journalister och att det hela är något som sker systematiskt. Några grundliga utredningar av övergreppen sker inte heller och ingen ansvarig ställs till svars – trots att man officiellt påstår sig se allvarligt på denna typ av händelser, konstaterar man.

– Varje gång som det framförs klagomål om specifika incidenter om påstådda krigsbrott, brott mot mänskligheten och förbrytelser mot internationell lag i det ockuperade området så tar den israeliska armén inte dessa utredningar på allvar, säger den palestinske människorättsjuristen Mounir Nesseba och tillägger att omvärlden inte heller förväntar sig att Israel ska ställa gärningsmännen till svars.

I den arabisktalande världen har händelsen väckt stor ilska och Qatars vice utrikesminister kräver nu ett slut på vad som beskrivs som ”statsfinansierad israelisk terrorism.”

Trots händelsen låter Al Jazeera meddela att man kommer att fortsätta rapportera från området och att man har ”ett uppdrag att alltid fortsätta informera världen om vad som händer” i regionen – ett uppdrag som man nu menar är viktigare än någonsin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!