Flyktingar dör av köld i Afghanistan

Minst 17 människor, varav 11 barn, har dött i flyktingläger till följd av det mycket kalla vädret i Afghanistan i början på januari, rapporterar Amnesty International.

publicerad 8 februari 2013

Detta visar på de stora brister som finns i hjälpen till internflyktingar, både från landets myndigheter och utländska hjälporganisationer, enligt Amnesty. Lokala representanter för flyktingarna uppger att det saknas tillräckligt med skydd, mat och bränsle.

Det är enligt UNHCR cirka 450 000 afghaner som bor i flyktingläger i det egna landet på grund av den utdragna konflikten. Förra årets vinter, som var ovanligt kall, bidrog till att mer än 100 människor dog. Enligt uppgifter till Amnesty har exempelvis den lokala myndigheten i Herat blockerat hjälpsändningar eftersom de är oroade över att flyktingarna annars ska uppmuntras att stanna i lägren.

Den afghanska regeringen arbetar nu på att ta fram en övergripande policy för internflyktingar, men Amnesty menar att behoven är akuta.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.