Flygtaxi snart verklighet i Tokyo

publicerad 19 februari 2022
- av Sofie Persson
Prototyp-flygplan från Joby Aviation.

Flygande taxitrafik är på gång i Tokyo. Flygföretag har börjat utveckla en femsitsig modell som invånarna ska kunna resa med likt taxibilar och beräknas kunna tas i bruk redan 2030.

I storstaden kan snart flygande taxi bli en verklighet för invånarna. Det Toyota-backade flygföretaget Joby Aviation har slutit ett avtal med det japanska flygbolaget ANA Holding där de tillsammans planerar att skapa flygande passagerartrafik i staden.

Joby Aviation har arbetat med utveckling av elektriska flygplan sedan 2009 och gjort fler än tusen testflygningar.

Planen är nu att utveckla ett femsitsigt el-flygplan med en räckvidd på 240 kilometer. Bolaget menar att restiden kommer att minska drastiskt med flygplanen.

Fordonet skulle kunna bära passagerare från Kansai flygplats till Osaka station på mindre än 15 minuter, jämfört med ungefär en timme med bil”, skriver nyhetssajten Nikkei Asia.

Eftersom flygtaxi räknas som flygplan är det mycket inom lagstiftning och säkerhetsfrågor som måste revideras. Den japanska regeringen har dock påbörjat processen och man beräknar att kunna inleda användningen av flygbilar redan 2030.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.