Florida kan återkalla Disney-privilegier i delstaten

publicerad 10 april 2022
- av Jan Sundstedt
Disneyland Florida, Floridas guvernör Ron DeSantis.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det politiska styret i Florida med guvernören Ron DeSantis i spetsen tycks ha tappat tålamodet med Disneys politiska aktivism och särskilt den hbtq-propaganda som riktas gentemot barn och ungdomar. Som en följd kan Disney nu komma att förlora delar av de särskilda privilegier man under lång tid åtnjutit i delstaten.

Efter Floridas lagstiftande församlings införande av “Parental Rights in Education Bill” som begränsar hbtq-propaganda till barn, menade Disneys vd Bob Chapek att lagstiftning var “ännu en utmaning mot grundläggande mänskliga rättigheter“, enligt WKMG-TV i Orlando. Vidare deklarerade Chapek att Disney skulle “pausa” alla politiska donationer till staten Florida. Efter det att guvernör DeSantis undertecknade lagförslaget häromveckan meddelade Disney även i ett uttalande att företagets mål var “att denna lag ska upphävas av lagstiftaren eller slås ner i domstolarna” och Disney kommer att bidra till att det ska ske.

Som en reaktion på Disneys uttalanden i denna fråga svarade Ron DeSantis på en presskonferens den 31 mars att delstatens lagstiftande församling, med tanke på Disneys löfte att bekämpa “Parental Rights in Education Bill“, kan komma att överväga upphävandet av det som kallas Reedy Creek Improvement Act (RCIA). RCIA är en speciallag som klubbades igenom av Floridas dåvarande politiska styre år 1967 och som ger Walt Disney Company exklusiva förmåner. I princip gör lagen det möjligt för Walt Disney World, som finns i både Orange och Osceola County, att agera med en omfattande politisk autonomi.

Tidningen Forbes beskriver det som att “snarare än lokala myndigheter har Disney (själva) kontroll över allt från byggnadszonering, byggregler och brandkårstjänster till att kontrollera sin egen el, vägar och vatten. Vilket innebär att om lagen upphävs måste Disney nu få regeringens godkännande för beslut om sin verksamhet – vilket kan vara svårare eller ta längre tid att få“.

Vi kommer verkligen inte att vika oss för Disneys woke-chefer. Det är inte så staten Florida styrs. Företaget har verkligen inte rätt att hota vare sig guvernören eller vår lagstiftande församling, säger Ron DeSantis i en kommentar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!