Florida deklarerar kyrkor som “essentiella”

publicerad 28 juni 2022
- av Sofie Persson
Gesu Church i Miami, Florida.

I Florida har man nu skrivit under ett lagförslag där exempelvis kyrkor ska garanteras undantag från nedstängning som under coronapolitiken. Religiösa samfund kommer härefter att klassas som ”essentiella” – likt mataffärer och bensinstationer.

Under coronakrisen valde ett flertal länder att helt stänga ner sina samhällen med så kallade ”lockdowns”. Detta påverkade människor, ekonomin och samhället i stort negativt och många menar att det gjorde mer skada än nytta. Exempelvis har forskare bedömt att nedstängningarna kan komma att kosta över en miljon liv enbart i USA.

I nedstängningarna valde man också, i bland annat USA, att inkludera kyrkor och andra religiösa samfund som inte fick tillåtelse att ha öppet i de kristider som var.

Nu har dock Floridas guvernör Ron DeSantis skrivit under ett nytt lagförslag som ska tillåta religiösa samfund att få hålla öppet om en liknande situation sker igen, rapporterar nyhetssajten Gateway Pundit.

Redan i januari gick lagförslaget igenom i delstatssenaten. I förslaget står att man inte får förbjuda religiösa sammankomster eller hindra någon från att bedriva gudstjänster eller andra aktiviteter vid nöddeklarationer.

Kyrkan och andra religiösa samfund blir sålunda “essentiella” i samma klass som exempelvis mataffärer och bensinstationer – och det blir endast tillåtet att förbjuda religiösa sammankomster när alla andra typer av företag tvingas stängas ner.

I delstaten Arizona skrev man under ett liknande lagförslag i april i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!