Flera EU-länder emot ökade flyktingkvoter

Flyktingströmmarna till Europa ökar nu lavinartat och idén om att tvinga EU:s medlemsstater att ta emot större flyktingkvoter väcker starka reaktioner. Istället kan man tänka sig att hjälpa till att minska antalet dödsolyckor i Medelhavet genom att göra insatser för det ökade gränsskyddet.

publicerad 17 maj 2015
Att få asyl i Europa lockar många afrikaner att söka sig över Medelhavet

Europeiska kommissionens chef Jean-Claude Junckers förslag om ett kvotsystem för att fördela flyktingar mellan EU-länderna, vilket han nyligen presenterade i Europeiska unionens råd, stöds inte av Storbritannien, Polen och Ungern, rapporterar RIA Novosti med hänvisning till en källa i Europaparlamentet.

Litauen är också skeptiskt inställt, säger landets permanente sändebud i EU Raimundas Karoblis.

– Vi är inte särskilt entusiastiska över att införa kvoter för afrikanska flyktingar. Vi är tvärtom skeptiska, sade Karoblis.

Vilnius skulle enligt Raimundas Karoblis åta sig andra slags skyldigheter i flyktingfrågan. Litauen kan exempelvis delta i det ökade gränsskyddet i EU. Landets sändebud är övertygad om att varje EU-land frivilligt skall bestämma om hur många migranter det tar emot. Men det betyder inte att Litauen helt vägrar att ta emot flyktingar.

Upp till 80 procent av alla asylansökningarna i EU lämnas för närvarande in i Tyskland, Frankrike, Sverige, Italien och Storbritannien.

Den europeiska statistikmyndigheten Eurostat uppger att över 185 000 flyktingar från tredje världen beviljades asyl i EU 2014, vilket är nästan 60 procent fler än det föregående året.

Mer än hälften av asylsökande kommer från Syrien, Eritrea och Afghanistan.

Sedan 2008 har 750 000 flyktingar fått asyl i EU, enligt Eurostat.

 

se.sputniknews.com


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!