Flera EU-länder emot ökade flyktingkvoter

Flyktingströmmarna till Europa ökar nu lavinartat och idén om att tvinga EU:s medlemsstater att ta emot större flyktingkvoter väcker starka reaktioner. Istället kan man tänka sig att hjälpa till att minska antalet dödsolyckor i Medelhavet genom att göra insatser för det ökade gränsskyddet.

publicerad 17 maj 2015
Att få asyl i Europa lockar många afrikaner att söka sig över Medelhavet

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Europeiska kommissionens chef Jean-Claude Junckers förslag om ett kvotsystem för att fördela flyktingar mellan EU-länderna, vilket han nyligen presenterade i Europeiska unionens råd, stöds inte av Storbritannien, Polen och Ungern, rapporterar RIA Novosti med hänvisning till en källa i Europaparlamentet.

Litauen är också skeptiskt inställt, säger landets permanente sändebud i EU Raimundas Karoblis.

– Vi är inte särskilt entusiastiska över att införa kvoter för afrikanska flyktingar. Vi är tvärtom skeptiska, sade Karoblis.

Vilnius skulle enligt Raimundas Karoblis åta sig andra slags skyldigheter i flyktingfrågan. Litauen kan exempelvis delta i det ökade gränsskyddet i EU. Landets sändebud är övertygad om att varje EU-land frivilligt skall bestämma om hur många migranter det tar emot. Men det betyder inte att Litauen helt vägrar att ta emot flyktingar.

Upp till 80 procent av alla asylansökningarna i EU lämnas för närvarande in i Tyskland, Frankrike, Sverige, Italien och Storbritannien.

Den europeiska statistikmyndigheten Eurostat uppger att över 185 000 flyktingar från tredje världen beviljades asyl i EU 2014, vilket är nästan 60 procent fler än det föregående året.

Mer än hälften av asylsökande kommer från Syrien, Eritrea och Afghanistan.

Sedan 2008 har 750 000 flyktingar fått asyl i EU, enligt Eurostat.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!