Finsk riksdagspolitiker: Skrota HMF-lagen

publicerad 20 september 2013

Den finske riksdagsmannen Jussi Halla-aho, tillhörande partiet Sannfinländarna, säger sig vilja avskaffa lagen om hets mot folkgrupp (HMF) och brott mot trosfriden.

Halla-aho ska lämna in två lagmotioner. Tonaliteten i motionerna är att ”främja yttrandefriheten och en realistisk diskussion om invandring”, skriver Hufvudstadsbladet.

För bara någon vecka sen klargjorde ungdomsförbundet till Samlingspartiet, landets största parti, att lagen om hets mot folkgrupp borde skrotas. Det skrev man i sitt nya principprogram som inte var uppskattat av moderpartiet och partiledaren och statsministern Jyrki Katainen.

Jussi Halla-aho är sedan tidigare dömd för just hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden efter att ha publicerat ett islam- och invandringskritiskt inlägg på sin blogg.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.