Feministiska professorn: ”Barnen leder könsrevolutionen”

HBTQ-lobbyn

publicerad 25 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Diane Ehrensaft och hennes bok om könsidentiteter för barn.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Diane Ehrensaft, barnsjukhuschef och feministisk professor i Kalifornien, menar att ”transrevolutionen” ska betraktas som nästa fas i den feministiska rörelsen. Ehrensaft är drivande för denna revolution, där hon uttrycker glädje över att allt fler barn identifierar sig som vad hon kallar för “könshybrider”.

– Jag håller helt med om att vi befinner oss mitt i en könsrevolution och att barnen leder den, och det är underbart att se, säger hon.

Ehrensaft är en profilerad judisk feministisk aktivist som fått chefsansvar för avdelningen för mental hälsa och verkar som chefspsykolog vid barnsjukhuset UCSF Benioff Children’s Hospital och tillika innehar en professur vid UCSF School of Medicine.

Ehrensaft har specialiserat sig på så kallad pediatrisk ”könsbekräftande vård för transpersoner och könsexpansiva patienter”. Hon har i sin forskning fokuserat på hur kön utvecklas före puberteten och mentala hälsoeffekter av pubertetsblockerare och könshormoner för barn.

Den feministiska professorn anser vidare bland annat att barn kan vara transsexuella och även identifiera sig som ”könshybrider” – exempelvis vad hon kallar ”könsminotaurer”, där de kan ändra sina könstillhörigheter efter säsong eller ha flera olika sexuella identiteter samtidigt, skriver New York Post.

Exakt vad en ”könsminotaur” är för något är samtidigt oklart och tycks ännu inte vara ett helt etablerat begrepp ens inom transaktivistiska kretsar – men en vanlig minotaur är en mytologisk varelse som är till hälften människa och till hälften tjur som förekommer i grekisk mytologi.

“Underbart att se”

Enligt Ehrensaft är det barnen som “leder en könsrevolution”, vilket hon med eftertryck betonar att hon tycker är “underbart att se”.

– Jag håller helt med om att vi befinner oss mitt i en könsrevolution och att barnen leder den, och det är underbart att se. Det gör en också ödmjuk att veta att (barnen) vet mer än vad vi gör om det här ämnet att vara könsöverskridande, deklarerade professorn under ett föredrag 2018 i San Francisco Public Library.

Hon menar att ”transrevolutionen” är att betrakta som nästa fas i 60-talets feministiska rörelse som hon menar var en ideologisk fas som gick ut på att utmana stereotyper om kön.

– Nu har vi kön som flyttar stenblock, och det gör många människor nervösa, säger hon vidare.

“Språk är politiskt”

Professorn har hjälpt till att popularisera begrepp som ”genderfluid” (ung. “flytande könsidentifikation”), ”icke-binär” och ”könsexpansiv” och har lyft fram samtal med ett sjuårigt barn som bevis för att det också kan finnas ”genusminotaurer” och könshybrider.

– En pojke … sa till mig: ‘Du förstår, jag är en Prius … jag är en pojke där fram och en flicka där bak … ‘ Jag började träffa en hel massa andra könshybrider, och så vi har genusprius, vi har en genusminotaur. De flesta barn som är genusminotaurer älskar sjöjungfrur. Så se till att du har många sjöjungfruböcker. Om du verkligen tänker på det så fungerar det.

Andra könsidentiteter som enligt Ehrensaft bör respekteras och tas på allvar är bland annat ”protogay”, ”prototrans” ”könstesla”, ”könsambidextruös” och ”könssmoothie”. Hon konstaterar också att den ideologiska miljö hon är en del av fortgående försöker förändra kulturen och språket.

– Som ni vet är språk politiskt, så det som är bra idag kommer att vara politiskt inkorrekt imorgon. Så vi kommer bara att fortsätta att ändra oss.

Ehrensaft berättar att hon möter viss ovilja för sin aktivism, bland annat från kristna som exempelvis menar att hon “tappat bort sig på vägen från Gud”, något som dock inte berör henne nämnvärt, förklarar hon till The Jewish News of California.

Jag skrattar alltid åt det, för som judinna har jag aldrig sökt den, säger hon själv om den kritiken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!