FBI:s besked om Hillary Clinton

publicerad 6 november 2016
James Comey

FBI kommer inte att åtala presidentkandidaten Hillary Clinton för hennes hantering av klassificerade mejl. Det beskedet gav FBI-chefen James Comey på söndagskvällen.

Härom veckan kom det plötsliga och oväntade beskedet från FBI-chefen James Comey om att myndigheten beslutat att återuppta utredningen mot Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Detta berodde på att man hittat hundratusentals nya mejl från en server som tillhörde den skandalomsusade politikern Anthony Weiner, som varit gift med Clintons vice kampanjchef Huma Abedin.

På söndagen kom beskedet att FBI inte säger sig ha hittat någonting bland dessa mejl som skulle vara tillräckligt för att väcka ett åtal mot Hillary Clinton. Detta trots att det skulle dröja tills efter valet innan man gått igenom alla 560 000 mejlen, enligt källor som New York Times talat med.

Under denna process har vi granskat alla de meddelanden som skickades till eller från Hillary Clinton när hon var utrikesminister. Baserat på vår granskning har vi inte ändrat våra slutsatser som vi uttryckte i juli när det gäller utrikesminister Clinton, säger Comey i ett brev till representanthuset.

Även om Hillary Clinton och Demokraterna är belåtna över FBI:s beslut att lägga ner utredningen kring hennes mejl pågår det en separat FBI-utredning om Hillary och maken Bills stiftelse Clinton Foundation. Utredningen gäller bland annat om Hillary Clinton som utrikesminister givit fördelar till länder som donerat till Clinton Foundation.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump gått till hård kritik mot FBI efter att man valt att lägga ner mejlutredningen mot Hillary Clinton, som han menas skyddas av ett ”riggat” politiskt system, rapporterar Reuters.

FBI:s besked kommer samma dag som New York Post går ut med en avslöjande artikel om hur Hillary Clinton som utrikesminister låtit sin sekreterare skriva ut klassificerade mejl.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.