FBI-utredningar mot Clintons lades ner innan valet

publicerad 23 maj 2023
- av Markus Andersson
Paret Clinton.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


FBI hade minst fyra pågående brottsutredningar mot Hillary och Bill Clinton som plötsligt lades ner månader innan presidentvalet 2016. Detta enligt en rapport från justitiedepartementets särskilda utredare John Durham.

FBI hade börjat undersöka anklagelser om att utländska länder och inflytelserika organisationer försökte påverka paret Clinton genom donationer till deras stiftelse och Hillarys presidentkampanj. Tre av fyra utredningar som drogs igång tidigt under 2016 skulle undersöka om stiftelsen Clinton Foundation kunde kopplas till ”kriminell aktivitet”. Utredningarna involverade FBI-kontor i Arkansas, New York och Washington som påbörjade sina granskningar samtidigt som Hillary Clinton var mitt i sin presidentvalskampanj.

Man undersökte bland annat påståenden om att en extern kommersiell aktör ”sannolikt engagerade en federal offentlig tjänsteman i ett system med ett flöde av förmåner”. I praktiken skulle det ha handlat om stora monetära bidrag som gavs till en ideell organisation under den federala offentliga tjänstemannens direkta och indirekta kontroll – “i utbyte mot gynnsamma åtgärder och/eller inflytande från regeringens sida”, enligt rapporten.

FBI-kontoret i Washington undersökte vidare anklagelser om att Clintonparet accepterade miljontals dollar i donationer kopplade till utländska regeringar. Den fjärde utredningen handlade om anklagelser från vad som beskrivs som “en källa med insyn” angående att Hillary Clinton fortsatt ska ha accepterat illegala donationer under hela sin presidentvalskampanj.

I slutet av 2014, innan Clinton formellt förklarade sin presidentkandidatur, fick FBI veta från en välplacerad källa att en utländsk regering planerade att skicka en person för att bidra till Clintons förväntade presidentkampanj, som ett sätt att få inflytande hos Clinton om hon skulle vinna presidentämbetet”, står det i rapporten.

FBI-informatören: “Staben var helt okej med saken”

Enligt FBI-informatören ska Hillarys kampanjstab ha varit fullt medvetna om att hennes kampanj finansierades av utländska aktörer och ”varit helt okej” med detta.

En icke namngiven FBI-agent som arbetade med utredningarna kring Clintons kampanj berättar vidare att alla på FBI var ”extra försiktiga” och ”rädda” för att utreda Hillary Clinton och att man ”tippade på tå” eftersom man inte ville hamna i onåd hos en person som kunde bli landets nästa president.

Samtliga fyra utredningar lades ner inför valet 2016. Vissa av dem på direkt order av höga FBI-chefer med kopplingar till familjen Clinton. Enligt John Durham har FBI misslyckats med sin utredning av eventuella illegala donationer kopplade till Clintons valkampanj och man har inte ens dokumenterat sitt arbete på ett korrekt sätt.

FBI ska vidare ha misslyckats med, eller struntat i, att ansöka om avlyssningstillstånd för sin “välplacerade” informatör när denne hade nära kontakt med paret Clinton och istället slutligen ombett informatören att bryta alla band med paret.

En talesman för Clinton Foundation menar att stiftelsen aldrig någonsin varit involverad i några som helst illegala aktiviteter och menar att Durhams rapport också bevisar detta.

Ingen Clinton har någonsin tagit emot pengar från Clinton Foundation – i själva verket är Clintons själva stora donatorer till Clinton Foundation”, hävdar man vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!