FBI: Kina är det största hotet mot västvärlden

publicerad 8 juli 2020
- av Isac Boman

FBI-chefen Christopher Wray menar att Kina utgör det allvarligaste hotet mot USA:s och västvärldens framtid och att den auktoritära regimen ägnar sig åt sabotage och spionage för att förstöra för andra nationer och för att bli den enda globala stormakten.

Wray pekar bland annat på hur Kina aktivt söker upp kineser som bor utomlands, bland annat i USA för att förmå dessa att återvända hem till Kina och ta med sig värdefull information som de har samlat på sig inom känsliga yrken och branscher.

– Kina gör sitt yttersta för att bli världens enda stormakt med alla medel, konstaterar han, enligt BBC.

I en närmare en timme långt tal berättade FBI-chefen om hur Kina ägnar sig åt ekonomiskt spionage, datainsamling, stöld och illegala politiska aktiviteter med mutor och utpressning för att påverka den amerikanska politiken.

Han hävdar att FBI får in ett nytt fall rörande kinesiskt spionage och fientlig aktivitet var tioende timme och att hälften av de totala främmande aktiviteter som rapporteras in till FBI är relaterade till Kina.

Vidare lyfter han fram hur president Xi Jinping aktivt söker upp kinesiska dissidenter och försöker tvinga dessa att återvända till Kina. Han pekar på hur den kinesiska staten har skickat ut sändebud till kineser bosatta utomlands och meddelat dessa att de har två val, antingen återvänder de till Kina eller så tar de livet av sig.

Ett sådant exempel är en bokförsäljare från Hongkong som försvann spårlöst 2015 och sedan påträffades i kinesiskt häkte. Gui Minhai som bokhandlaren heter var bosatt i Thailand vid tillfället.

FBI-chefen pekar vidare på att Kina utgör det största hotet mot Västvärlden, inte främst på grund av sin växande militär utan primärt av ekonomiska och teknologiska skäl där man redan idag kan tävla med USA och alla andra länder i världen. Det ekonomiska och teknologiska försprånget kan sedan användas för att främja kinesiska storpolitiska intressen och förstöra för andra länder.

Way uppmanade avslutningsvis också alla kineser bosatta i USA att ta kontakt med FBI om den kinesiska säkerhetstjänsten eller andra kinesiska myndighetspersoner besöker dem i syfte att försöka pressa dem att återvända hem.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.