Utrikes

FBI ber Apple låsa upp Florida-skyttens telefon

Tre personer sköts ihjäl på en flottbas för en månad sedan i Pensacola, Florida av en saudisk medborgare. Nu ber FBI om hjälp av Apple för att komma åt innehållet i två stycken iPhones som sannolikt tillhört gärningsmannen Mohammed Saeed Alshamrani.

Apple har enligt uppgift godkänt förfrågan och hjälpt FBI så gott de kan, mestadels med säkerhetskopior från iCloud. Det är ännu oklart om företaget kan hjälpa FBI att låsa upp mobiltelefonerna eftersom de skyddas av krypterade lösenord.
En telefon skall också blivit träffats i skottlossning vid händelsen, vilket försvårar utredningen.

I samband med masskjutningen i San Bernardino år 2015 vägrade Apple att samarbeta med FBI, då av principskäl med att kompromissa den personliga integriteten. Då lyckades FBI likväl låsa upp telefonen med hjälp av hackerverktyg från en ännu okänd firma, som tros vara israeliska Cellebrite.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Apple
  • FBI