FBI anklagas för räd mot “desinformation” – på uppdrag av Ukraina

Nätcensuren

publicerad 14 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Rapporten ifråga.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en ny rapport från det amerikanska justitieutskottet anklagas FBI för att ha deltagit i en påverkanskampanj på uppdrag av ukrainska underrättelsetjänsten SBU.

Enligt rapporten ledde detta bland annat till att autentiska amerikanska sociala mediekonton blev indragna, inklusive ett verifierat ryskspråkigt Instagramkonto tillhörande USA:s utrikesdepartement.

Rapporten avslöjar allvarliga brister i FBI:s granskning av de sociala mediekonton som SBU markerade som spridare av “rysk propaganda”.

Detta då flera av de konton FBI vidarebefordrade till Meta för granskning tillhörde amerikanska journalister och helt vanliga amerikanska medborgare med ryskt ursprung.

Den mest anmärkningsvärda fadäsen var dock när FBI utan vidare vidarebefordrade SBU:s begäran om borttagning av det amerikanska utrikesdepartementets ryskspråkiga Instagramkonto, @usaporusski till Meta.

Hård kritik från justitieutskottet

FBI, som har valt att inte kommentera rapporten, kritiseras nu hårt av det amerikanska justitieutskottet. Utskottet skriver i ett pressmeddelande att dessa avslöjanden “väcker allvarliga farhågor om FBI:s trovärdighet, tillförlitlighet och kompetens som landets främsta brottsbekämpande organisation”.

De pekar vidare på operationens omfattning och behovet av fortsatt granskning: “samordningen mellan FBI, SBU och amerikanska sociala medieföretag är omfattande, och den fulla omfattningen av FBI:s inblandning i SBU är fortfarande föremål för pågående utredning”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!