Fauci: Skeptisk mot vaccin – om det kommer från Ryssland

publicerad 3 augusti 2020
- av Markus Andersson
Anthony Fauci i Vita huset.

Ryssland rapporteras nu förbereda en massvaccination mot covid-19 som ska inledas redan i oktober. Initiativet möts dock av stark skepticism från västerländskt håll, bland annat från USA:s hälsomyndighetschef Anthony Fauci som nu plötsligt ställer sig på vaccinskeptikernas sida och ifrågasätter om man faktiskt kommer att testa vaccinet tillräckligt noggrant.

Rysslands hälsominister Michail Murasjko meddelar att ett forskningsinstitut i Moskva genomfört kliniska tester att man förbereder pappersarbetet för att kunna registrera ett vaccin mot covid-19, enligt ryska Interfax. Enligt uppgifterna ska en massvaccination inledas i landet redan i oktober, där läkare och lärare blir först ut i programmet.

Röster som annars är starka förespråkare av vacciner uttrycker dock stark skepticism till initiativet. Däribland USA:s hälsomyndighetschef Anthony Fauci som menar att det inte är troligt att man kommer att använda det ryska vaccinet i USA och ifrågasätter om man faktiskt kommer att testa det tillräckligt noggrant.

Jag hoppas att kineserna och ryssarna faktiskt testar vaccinet innan de delar ut det till någon, säger Fauci enligt franska AFP när han fick frågan om det skulle vara aktuellt för USA att använda vaccin från Ryssland eller Kina.

Samtidigt säger Fauci att han är övertygad om att det kommer att finnas ett alternativt coronavaccin i slutet på året eller början på nästa år.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat Fauci för att hans myndighet under flera års tid ha donerat över sju miljoner dollar från sin egen myndighet NIAID till det kinesiska Wuhan-baserade laboratoriet Wuhans virologiska institut för att forska på just på coronavirus från fladdermöss. I den första delen av projektet forskade man på coronavirus från fladdermös, och i en andra del på hur smittan kunde föras från fladdermöss vidare till människor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.