Färre konflikter men fler döda 2012

publicerad 25 juli 2013

Antalet konflikter i världen minskade 2012, men samtidigt ökade antalet dödsoffer, mycket på grund av situationen i Syrien. Det har forskare vid Uppsalas konfliktdataprogram (UCDP) konstaterat.

2012 registrerade UCDP 32 aktiva konflikter, ned fem från året innan, men sedan Kalla krigets slut har man endast vid sex tillfallen sett högre dödssiffror.

– Det är framför allt kriget i Syrien som bidragit till den stora ökningen, säger Lotta Themnér, projektledare inom programmet. Inte sedan det mellanstatliga kriget mellan Eritrea och Etiopien 1999-2001 har vi sett en sådan blodig konflikt.

Trots det, skriver Uppsala universitet, har relativt lite gjorts från internationellt håll.

– Det är anmärkningsvärt eftersom alla stora konflikter sedan mit­ten av 1980-talet har sett ett nära samförstånd mellan stormakterna för att åtminstone få till stånd ett eldupphör men oftast också en förhandlingslösning. Det är illavarslande för stormaktsrelationernas utveckling och den i sin tur har stor betydelse för hur lokala konflikter hanteras, menar professor Peter Wallensteen, ledare för konfliktdataprogrammet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.