Får sätts i militärläger efter kvinnas död

publicerad 3 juni 2022
- av Sofie Persson
Fåret på bilden har inget med brottet att göra.

En kvinna dödades nyligen i Sydsudan. Den skyldige var en bagge som ska ha stångat kvinnan till döds. Nu ska baggen tvingas genomgå tre års militärläger som straff för dådet.

I Sydsudan inträffade ett dödsfall av en 45-årig kvinna tidigare i månaden. Kvinnan ska ha blivit stångad av en fårbagge flera gånger i revbenen och senare avlidit av skadorna. Nu har polisen satt baggen i häkte för att ha dödat kvinnan.

Polisens roll är att tillhandahålla säkerhet och avstyra slagsmål, sade borgmästare Elijah Mabor, enligt Newsweek.

Ägaren till baggen uppges vara oskyldig i sammanhanget, menar Mabor. Vidare menar han att det var baggen som gjorde sig skyldig till brottet och därför förtjänar sitt straff.

Ägaren är oskyldig, baggen är den som begått brottet så den förtjänar att gripas och sedan ska ärendet vidarebefordras till sedvanlig domstol där målet kan hanteras i godo.

Trots att ägaren anses oskyldig ska han ändå ge kompensation till kvinnans familj, i form av fem kor. I Sydsudan ses kor som en form av valuta och används ofta när man exempelvis köper ett hem eller liknande.

Baggen ska enligt uppgifter straffas genom tre års ”militärläger”. Det är dock oklart exakt vad detta innebär för fåret. När straffet har avtjänats ska baggen också ges till kvinnans familj som ytterligare kompensation, detta också enligt Sydsudansk lag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!