Fängelse tvingas servera halal

publicerad 29 november 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett domstolsbeslut i Frankrike tvingar ett fängelse att servera halalslaktad mat till muslimska fångar. Domstolen hävdar att fångarna ska ha “rätt att utöva sin religion”.

Domen kan bli vägledande och är ett juridiskt landmärke för Frankrike. Det är första gången som en rättslig institution har slagit fast att landets rättssystem är skyldiga att betala för mat som uppfyller religiösa riter, skriver franska The Local.

Det är ett fängelse utanför staden Grenoble som nu får max tre månader på sig att förbereda att halalslaktat mat står på menyn för fångar som utövar religionen islam.

I början av november biföll en domstol i Grenoble en fånges begäran om att få halalslaktad mat serverad på fängelset – någonting som inte tidigare var möjligt och fängelsedirektören hade enligt domstolen brutit mot artikel 9 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som ska värna om “religiösa rättigheter”.

Vidare hävdade domstolen att Frankrikes sekulära tradition att separera kyrkan och staten kräver att staten garanterar att religioner kan utövas fritt.

Fakta Halal:

Halal är benämningen på vad som är tillåtet inom islam och omfattar allt mänskligt handlande. Motsatsen till halal är haram.

Enligt islamisk lag skall slakt av djur följa en föreskriven metod för rituell slakt för att djurets kött skall bli halal.

Bland annat måste djuret vara mentalt närvarande när halspulsådern skärs av och djuret tappas på blod.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!