Fängelse för Samsung-chef efter korruptionsskandal

publicerad 18 januari 2021
- av Markus Andersson
Samsungs Lee Jae-yong och Vietnams kommunistledare Nguyen Phu Trong.

Samsung-chefen Lee Jae-Yong har dömts till 2,5 års fängelse i Sydkorea efter att han mutat landets dåvarande president i utbyte mot politiskt stöd.

Redan 2017 greps Jae-Yong och misstänktes för bestickning, förskingring och senare även mened. Han och fyra andra chefer på den världsledande elektroniktillverkaren åtalades också för inblandning i en av de största korruptionshärvorna i Sydkoreas historia.

Jae-Yong och andra Samsung-chefer misstänktes bland annat för att ha mutat den dåvarande kvinnlige presidenten Park Geun-Hye och gömt hennes ekonomiska tillgångar utomlands – detta i utbyte mot att presidenten skulle gynna Samsung politiskt.

Även presidentens nära vän och rådgivare Choi Soon-Sil mutades av Samsung-bossarna som bland annat donerade flera tävlingshästar till rådgivarens dotter.

Redan 2017 dömdes Lee Jae-Yong till fängelse för mutbrott, men släpptes efter bara ett halvår. Den domen överklagades sedan till sydkoreanska HD som nu beslutat om ett betydligt strängare straff – nämligen 2,5 år.

Noterbart är också att Lee Jae-Yong är son till Samsung-koncernens ordförande Lee Kun-Hee och i praktiken bedöms ha kontrollerat hela företaget sedan 2014 då fadern drabbades av en allvarlig hjärtinfarkt, skriver statskanalen SVT.

Den tidigare presidenten Geun-Hye avsattes av en riksrätt 2017 och det kom fram att hon inte bara hade tagit emot mutor av Samsung utan också av andra internationella bolagskoncerner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!