Familjen Clinton arrangerade maktkonferens i New York

Globalismens framfart

publicerad 26 september 2023
- av Isac Boman
Clinton Global Initiative lockade många makthavare från olika sektorer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 18-19 september arrangerade politikerfamiljen Clinton den globalistiskt inriktade konferensen ”Clinton Global Initiative” i New York. Prominenta deltagare var bland andra Ukrainas presidentfru Olena Zelenska, påve Franciskus och Pfizers vd Albert Bourla.

Stort fokus lades på Ukraina, hbtq-frågor och klimatpolitik.

Konferensen som första gången arrangerades 2005 kontrolleras av stiftelsen Clinton Foundation som enligt egen utsago fokuserar på ”klimatanpassning”, ”hälsomässig jämlikhet” och ”inkluderande ekonomisk tillväxt”.

I styrelsen ingår förutom Bill Clinton och dottern Chelsea bland andra den tidigare Goldman Sachs-chefen Robert Harrisson och flera tidigare högt uppsatta politiska tjänstemän som genom åren varit lojala mot familjen Clinton.

Chelsea och Hillary Clinton. Foto: Chelsea Clinton/Facebook

Under årets konferens medverkade bland andra cheferna för de främsta covidvaccintillverkarna Pfizer och Moderna, flera högt uppsatta amerikanska politiker, Världsbankens ordförande Ajay Banga och påven Franciskus.

Lobbyisten och Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair deltog också liksom ett antal utvalda politiker, journalister, kulturpersonligheter och företrädare för olika vänsterliberala intresseorganisationer och företag.

Vänsterliberala hjärtefrågor

I fokus för konferensen låg bland annat hur de församlade kan ”mobilisera” för att stödja hbtq-rörelsen samt klimatpolitiska frågor om ”hur städer kan förbereda sig för extrema temperaturer”. “Tvångsmigration och klimatförändringar: Hur vi kan stärka samhällen att klara av klimatinducerade folkförflyttningar” var en annan av programpunkterna.

Andra fokusområden under konferensen var hur man ska arbeta för att erbjuda kvinnor abort, skynda på övergången till nya energikällor och hur AI bör användas för att ”balansera risker och fördelar”.

Chelsea Clinton som är vice ordförande för stiftelsen lyfte även fram ett feministiskt fokus.

– Oavsett vilken fråga det gäller – så är den kopplad till kvinnor och den faller också tyngre på kvinnor. Det kräver också att vi sätter kvinnor i centrum för hur vi tänker kring vad vårt kollektiva svar ska vara, menade hon bland annat.

Zelenskyjs fru fick pris

Under konferensen tillkännagavs också flera olika ekonomiska stödpaket till Ukraina – och enligt Hillary Clinton kommer man att fortsätta göra sitt yttersta för att stödja landets krigföring.

– Deras strid är vår strid, låt ingen säga någonting annat.

På samma tema tilldelades Ukrainas presidenthustru Olena Zelenska årets ”Clinton Global Citizen Award” för vad som beskrivs som ”extraordinärt ledarskap under otänkbara och svåra omständigheter”.

Zelenska har under de senaste åren arbetat tillsammans med Hillary för att ta fram en ny organisation som ska samordna och mobilisera olika former av privat finansiering till Ukraina.

Påven deltog via länk

Påve Franciskus medverkade på konferensen via videolänk och krävde ett slut på kriget i Ukraina.

– Det är dags att hitta fredens väg, förändringen för broderskap, det är dags för vapnen att upphöra och för oss att återvända till dialog, till diplomati. “Låt erövringsplaner och militära aggressioner upphöra. Det är därför jag upprepar: nej till krig, nej till krig, sa han bland annat.

Påven betonade även sin oro för klimatförändringar och uppmanade världens ledare att tillsammans lösa den globala migrationskrisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!